Кламер БГ - Новини: Слави Трифонов vs. община Пловдив за цената на шоуто на столицата на културата

Слави Трифонов vs. община Пловдив за цената на шоуто на столицата на културата

България

|
Вт, 15 Ян 2019г. 16:49ч.
Слави Трифонов vs. община Пловдив за цената на шоуто на столицата на културата

Цената на откриващия спектакъл за Пловдив - Европейска столица на културата се превърна в тема на задочен спор между общината и тв водещия Слави Трифонов.

Той започна след пост във Фейсбук на Трифонов, в който освен критики към съдържанието на спектакъла, той казва, че не може сцената за шоуто да струва 2 млн. лева при положение, че той наел същото съоръжение за 681 000 лева за свой концерт на Националния стадион "Васил Левски".

"А аз наех същата тази сцена, от същата немска фирма и тя, заедно с осветлението, видеостените, озвучаването и електрогенераторите, струваше 681 хиляди лева. Същата сцена, от същите хора, аз я взех за 681 хиляди лева. А държавните чиновници са дали 2 милиона. Искате ли да се сетите къде е отишла разликата от близо милион и половина лева? И за доказателство аз веднага мога да извадя фактурите, с които платих същата тази сцена, от същата тази немска фирма. Искам и европейските културни общинари от Пловдив да извадят фактурите и да покажат за какво точно са платили 2 милиона наши пари", написа в понеделник Трифонов.

Последва отговор от общинската фондация "Пловдив 2019", която се грижи за събитията от културното домакинство на града. В него се казва, че самата сцена струва 219 053 лева без ДДС. Цялостното техническо обезпечаване на спектакъла, което включва озвучаване, осветление, видео оборудване, екип, е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС. Останалите средства са дадени като хонорари на изпълнителите, режисьорите, творческия директор, за костюми, за пътуване, настаняване, храна на екипа, за фойерверки, контейнери и други.

Припомня се, че изпълнител на откриващото събитие е германската компания за изпълнителски изкуства phase7. Тя спечелила публичен конкурс за артистична концепция за събитието. Режисьор на спектакъла е нейният артистичен директор Свен Сьорен Байер.

"Сцената под формата на кула е специално конструирана за големия откриващ спектакъл в Пловдив по проект на phase7. Такова съоръжение никога до момента не е било правено в България, както и подобен по мащабите си спектакъл", пише в отговора на "Пловдив 2019".

В него се казва още, че конструкцията на сцената е изпълнена от швейцарската компания Nussli Group, "която строи конструкции и скелета по цял свят". "Екип на компанията пътува специално с предварително проектираната конструкция и се грижи за монтажа и демонтажа ѝ на място", обясняват от фондацията. Казват още, че сцената не е "наемно съоръжение, което да се преотдава с пакет от оборудване".

В отговора се припомня също, че техническото обезпечаване на спектакъла беше поверено на "Жокер медия", която е подизпълнител на phase7 и за подиумите към сцената.

Бюджетът на откриващия спектакъл може да бъде видян тук.

След подробното обяснение от "Пловдив 2019" последва нов фейсбук пост от Слави Трифонов. В него той казва, че така и не е получил фактурите за разходите по откриването. "Пловдивската община обяснява някакви работи, вие коментирате съвсем логично в интернет някакви работи, но моите фактури (от концерта на стадион "Васил Левски" - б.а.) така и си стоят самотни, пък аз никакви пловдивски фактури не съм видял", пише Трифонов.

И продължава: "Имам да кажа по този повод две неща: Първо, вие не смятате ли, че е правилно, като граждани на България, да държим сметка за това как се харчат нашите пари? Наистина – не ви ли пука как се харчат нашите пари? И няма никакво значение дали тези пари се харчат за сцени, за магистрали, за обществени сгради, за водопроводи, за каквото и да е било. Защото ние сме като едно голямо семейство – гражданите на България, и трябва да имаме много точна представа как се харчи семейният бюджет. Защото, ако не го правим, значи не ни пука за нашата собственост и постъпваме безотговорно към семейството. А аз не мисля и не вярвам, че това е така. И второ: Това, че Пловдив е културна столица на Европа – това е прекрасно. Но аз смятам, че за да може истински да се гордеем, всичко в Пловдив трябва да е не само културно, а и почтено. Точка по въпроса".

mediapool.bg