Кламер БГ - Новини: Скопие се активизира със служебното правителство: Иска среща и междуправителствена комисия

Скопие се активизира със служебното правителство: Иска среща и междуправителствена комисия

България

|
Пет, 14 Май 2021г. 16:07ч.
Скопие се активизира със служебното правителство: Иска среща и междуправителствена комисия

Македонският външен министър Буяр Османи вече е поискал среща със служебния външен министър Светлан Стоев и е настоял за провеждането на междуправителствена комисия, която да оцени изпълнението на договора за добросъседство между двете държави.

"Още вчера изпратих поздравление до новия министър на външните работи и изразих желание за скорошна среща с цел да се доразвие идеята за провеждане на междуправителствената комисия, за приемане на докладите от работата на комисиите до момента, както и за приемане и одобряване на плана за действие. Мисля, че това са важни стъпки за по-нататъшното прилагане на договора и изграждането на доверие", каза Османи, цитиран от БГНЕС.

Според него е възможно решение и със служебно правителство. Той каза, че се надява комуникацията и дипломатическите опити с новото правителство в София тази седмица да дадат резултат.

"Не бива да спираме. Трябва да работим за юни с целия капацитет, който имаме, да мобилизираме цялата подкрепа, която можем да получим за юни тази година. Служебното правителство може да вземе такова решение", смята македонският министър.

По-рано тази седмица новият външен министър Светлан Стоев съобщи, че служебният кабинет няма намерение да променя позицията за Скопие.

Към момента дори техническите преговори между двете страни са блокирани и няма сигнали, че е възможен пробив в кризата след решението на София да блокира започването на преговорите на Скопие за присъединяване към Европейския съюз.

Османи каза, че вече няколко месеца настоява за свикване колкото е възможно по-скоро на междуправителствената комисия, тъй като това е най-важният инструмент, който оценява обективно динамиката на прилагането и не дава възможност за субективни тълкувания.

Северна Македония се е ангажирала да прилага договора, каза Османи след пресконференцията с главния преговарящ за присъединяването на Албания към ЕС Зеф Мази.

Според българската страна обаче това не отговаря на истината – продължава говорът на омразата и не са решени историческите спорове.

"Мисля, че е важно да се осъществи тази комуникация и да се свика междуправителствена комисия възможно най-скоро, защото това ще даде допълнителна динамика на сътрудничеството. Очаквам тази седмица да се проведат някои срещи и важни инициативи", каза министърът без да уточнява детайли.

"Шансът за юни е уникален, защото останалите цикли на срещите на ЕС са по-ограничени и по-сложни поради много обстоятелства - вътрешни, регионални, европейски", добави Османи.

Северна Македония се надява преговорната й рамка да бъде одобрена още през юни, но това едва ли ще стане на фона на твърдата българска позиция.

"Смятам, че трябва да положим всички усилия, за да постигнем някакво споразумение за определяне на дата за юни тази година и затова са добре дошли тези усилия, които очаквам тази седмица", каза Османи.

mediapool.bg