Кламер БГ - Новини: Скопие не е готово на отстъпки и засилва дипломатическия натиск към ЕС

Скопие не е готово на отстъпки и засилва дипломатическия натиск към ЕС

България

|
Пон, 26 Апр 2021г. 14:03ч.
Скопие не е готово на отстъпки и засилва дипломатическия натиск към ЕС

Северна Македония продължава дипломатическата кампания, в която се представя като жертва в неуспеха си да започне преговори за членство в Европейския съюз, и в същото време продължава да не дава никакви сигнали, че е готова на отстъпки спрямо България.

"Нашият случай е тест за доверието на Западните Балкани в ЕС", каза вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров в интервю за гръцкия "То Вима".

След като България не одобри преговорната рамка на Скопие с ЕС миналата година, преговорите между двете държави на практика са блокирани. Сега Скопие казва, че изчаква формирането на ново правителство у нас.

"Много хора ще си зададат въпроса дали ЕС е сериозен. Към това трябва да се добави и разпространението на спорния нон-пейпър за промяна на границите и създаване на по-големи държави, докато в дългосрочен план имаме нужда от "европейски Балкани", в които границите ще имат все по-малко значение", посочи Никола Димитров.

"Не може да се оспорва езика"

Той каза, че Скопие е готово да си сътрудничи с бъдещото правителство на България, но каза, че "ще бъде стратегическа грешка, ако не успеем да намерим решение".

"Трябва да вземем предвид европейските принципи. Вярвам, че е част от добросъседските отношения една европейска държава да приеме, че нейният съсед има право на самоопределение. Не можеш да оспориш македонския език по пътя ни към Европа, ако Европа е общност от ценности и се гордее с езиковото си многообразие. Съществува международно и европейско право, от които се ръководят междудържавните отношения. Идентичността и езикът са въпроси, които засягат всяка държава поотделно", обясни Димитров.

Според него процесът на присъединяване се занимава с въпроси като върховенството на закона и борбата с корупцията, а не с въпроси, които не са свързани с европейското законодателство.

България остана изолирана в ЕС. Останалите страни отказаха да включат българските изисквания в преговорната рамка на Северна Македония. Македонските управляващи, които са под силен натиск от опозицията", пък отказаха да подпишат нов документ, който да развие ялови договор за добросъседство от 2017 година.

В последните месеци отношенията още повече се влошиха.

Никола Димитров каза, че има възможност до юли да бъде определена дата за начало на преговорите с ЕС. Това обаче към момента изглежда невъзможно. В България само ДПС е за по-умерено поведение към Скопие. Всички останали големи партии, включително "Има такъв народ", и повечето български граждани настояват за по-твърд курс спрямо Скопие.

Скопие и Атина: сърдечни отношения

И така докато отношенията между България и Северна Македония се влошават, се наблюдава сближаване между Скопие и Белград, от една страна, а от друга и между Скопие и Атина.

Никола Димитров коментира, цитиран от БГНЕС, че отношенията с Гърция са "много открити и даже сърдечни и има доверие".

"Договорът от Преспа даде динамика на отношенията, които бяха препятствани от пандемията от коронавирус. Като много добро се оценява сътрудничеството в областта на енергетиката. Наскоро бе подписан Меморандум за разбирателство за участието на Северна Македония в инвестиционния проект за изграждане на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, както и за напредъка по отношение на интерконектора за природен газ между двете страни", посочи Димитров.

Що се отнася до комисията за учебниците, която произтича от Преспанския договор, досега са проведени шест срещи, а скоро се очаква да се състои седмата.

Срещите на българско-македонската комисия, която трябва да изчисти спорната история, обаче са много разредени и почти напълно безрезултатни.

mediapool.bg