Кламер БГ - Новини: Скопие за изгореното българско знаме: Евтин номер да се предизвика омраза

Скопие за изгореното българско знаме: Евтин номер да се предизвика омраза

България

|
Пет, 20 Ноем 2020г. 13:21ч.
Скопие за изгореното българско знаме: Евтин номер да се предизвика омраза

Македонското външно министерство осъди публикуваното снощи в социалните мрежи видео, на което се вижда как младежи палят българското знаме, съобщават македонските медии.

Видеото бе публикувано от младежката организация на ВМРО-ДПМНЕ в община Гази Баба. Министерството коментира, че това е евтин и неуспешен опит да се предизвика омраза между гражданите на двете страни.

Външното министерство в Скопие заяви, че по "най-категоричен начин осъжда всеки акт на оскверняване на чиито и да било национални символи, включително символите на съседна Република България, както и всеки друг вид израз на омраза, който не съответства на съществените отношения между двете страни".

ВМРО-ДПМНЕ отрече да стои зад този акт, съобщава македонският Фокус.

"Нито младежката организация, нито ВМРО-ДПМНЕ стоят зад този Фейсбук канал, който впрочем е създаден преди един ден и има намерение да отклони вниманието на обществото от катастрофата в здравеопазването и политическата криза след ветото от източната съседка", съобщиха от партията.

ВМРО-ДПМНЕ и езикът към България

След като България наложи вето върху преговорната рамка на Северна Македония, езикът към София в някои македонски медии и активисти на проруската опозиционна ВМРО-ДПМНЕ се изостри още повече.

ВМРО-ДПМНЕ бе против Договора за добросъседство и демонстрира политика на отказ от всякакви компромиси с България като политиката й се подхранва редовно от акции, но с обратен знак, на българската ВМРО.

ВМРО-ДПМНЕ организираха протест в Скопие, за да защитят Гоце Делчев от българите, а темата за двустранните отношения е основна в критиките й към правителството на социалдемократа Зоран Заев.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски вече поиска широка коалиция заради провала на правителството да започне преговори и обсъждане на двустранните проблеми

между София и Скопие в парламента.

Скопие: Няма да прекратим усилията си за ЕС

Ще убеждаваме София, че езикът не може да бъде пречка, ако има взаимно уважение, пише в заглавие вестник "Нова Македония", цитирайки вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров.

"Няма да прекратим усилията. Оставаме посветени на търсенето на изход, но само в рамките, в които е възможно. Напълно посветени сме на задълженията, които произлизат от Договора за добросъседство, но не можем да преговаряме за езика и идентичността. Езикът не може да бъде пречка за приятелството, ако това приятелство се основава на взаимно уважение, и ние ще продължим да убеждаваме съседите ни в София, че това е така. Не е мъдро историята да стане предмет на разговор между политиците, това трябва да се остави на историците. Не можем да сменим историята, но можем да променим днешния и утрешния ден", каза вицепремиерът Никола Димитров.

mediapool.bg