Кламер БГ - Новини: Скопие все още отказва да приеме френското предложение за ЕС

Скопие все още отказва да приеме френското предложение за ЕС

Европа

|
Вт, 28 Юни 2022г. 15:31ч.
Скопие все още отказва да приеме френското предложение за ЕС

Скопие все още отказва да приеме френското предложение за ЕС

Няма нови моменти около предложението на френското председателство на ЕС за премахване на българското вето върху процеса на евроинтеграция. Разговорите продължават на ниво експертни екипи на министерствата на външните работи на Северна Македония и България, заяви във вторник македонският премиер Димитър Ковачевски.

Той повтори, че правителството не е променило позицията си относно френското предложение, представена по време на пресконференцията в Брюксел миналата седмица.

"Както ви казах и преди, процесът с България се води от Министерството на външните работи. Експертните групи разговарят със своите колеги от МВнР на България. В момента, когато имаме приемливо и за двете страни предложение, то ще бъде внесено в институциите на Северна Македония. Към този момент такова предложение няма", каза Ковачевски.

Той повтори, че правителството му остава ангажирано с предложението, но препрати към изявлението на пресконференцията си в Брюксел миналата седмица, когато заяви, че в този си вид предложението е неприемливо за страната.

Тогава той посочи ключовите изисквания на Северна Македония за рамката на преговорите: "пълно признаване на македонския език, историческите въпроси да не бъдат част от рамката за преговори и преговорите да започнат преди включването на българи, хървати и черногорци в Конституцията, както и гаранции, че няма да има нови условия от България и Европейския съюз".

Миналата френското предложение беше гласувано в българското Народно събрание, което реши да вдигне ветото върху началото на преговорите на Скопие, но при четири условия. Сред тях са вписването на българите в конституцията на РСМ, в разпоредбите, в които са споменати другите народи, както и непризнаването на македонския език.

Президентът на Франция Еманюел Макрон приветства гласуването на предложението в българския парламент и обяви, че разговорите с Република Северна Македония ще продължат през следващите дни. Комисарят по разширяването Оливер Вархей заяви, че всички пречки в спора на Република Северна Македония и България са преодолени и ЕС трябва да върви напред.

Френското ротационно председателство на ЕС приключва на 30 юни, след това не е ясно по кога ще се отвори нова възможност за решаване на конфликта около началото на европрогеворите на Северна Македония, но и на Албания, спрямо която България няма претенции, но върви в пакет с РСМ.

mediapool.bg