Кламер БГ - Новини: Скопие: С ЕС може да спрем финансираните от Русия партии

Скопие: С ЕС може да спрем финансираните от Русия партии

Свят

|
Ср, 13 Апр 2022г. 17:45ч.
Скопие: С ЕС може да спрем финансираните от Русия партии

Ковачевски и Кирил Петков

"Република Северна Македония върви по най-трудния път до първата междуправителствена конференция с ЕС. Вярваме, че това може да се случи в близко бъдеще. Но това не зависи само от нас. Става дума за оттегляне на ветото, въведено от бившето българско правителство", казва в интервю за австрийския вестник "Ди пресе" премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Той уточнява, че преди смяната на правителството отношенията между България и Република Северна Македония са били много лоши, но с новия български министър-председател Кирил Петков са се разбрали да решават откритите политически проблеми на базата на европейските ценности, взаимното уважение и достойнството на гражданите на двете страни. По думите му, два месеца по-късно ясно се вижда, че комуникацията става по-добра.

"Не знам кога можем да обявим договор. Въпреки това, началото на преговорите за присъединяване към ЕС би било положителен пример за други страни от региона. Убеден съм, че можем да се интегрираме бързо. Не забравяйте, че ние сме кандидат за членство в ЕС от 17 години", казва Ковачевски, цитиран от БТА.

Според него началото на преговорите за присъединяване е геостратегически въпрос на сигурността.

"Защото това ще промени реториката в страната и ще намали драстично влиянието на трети страни, популистки групи и партии, които очевино са финансирани от Русия", казва Ковачевски.

По думите му Западните Балкани винаги са представлявали интерес за Русия. Тя има интерес от замразени конфликти на Балканите, които пречат на страните да следват пътя си към евроатлантическата интеграция и такива проблеми има и в Република Северна Македония.

Преди ден от българското външно министерство съобщиха, че няма промяна в българската позиция и няма срок, в който да бъде вдигнато "ветото".

В сряда президентът Румен Радев коментира, че е "изключително важно България да се придържа към националната рамкова позиция и постигнатия консенсус на КСНС".

Рамковата позиция от 2019 година е изпълнена с много червени линии и не предполага София да одобри бързо преговорната рамка на Северна Македония за ЕС.

"Нещата са регламентирани много ясно. Надявам се, че ще запазим точно тази политика. Тя е единствената гаранция да имаме устойчивост и необратимост на процеса на евроинтеграция на Северна Македония", посочи Радев пред български журналисти в Португалия, където е на официално посещение.

mediapool.bg