Кламер БГ - Новини: Скопие: Да се избягват провокации! Не може в НАТО да се общува така

Скопие: Да се избягват провокации! Не може в НАТО да се общува така

България

|
Четв, 04 Март 2021г. 13:49ч.
Скопие: Да се избягват провокации! Не може в НАТО да се общува така

Северна Македония продължава да се вълнува от решението на президента Румен Радев да събере спецслужбите заради "атаки" и дискриминация срещу хора с българско гражданство. Властите отново призоваха да се внимава за наратива и да се избягват провокации.

"Да се практикуват европейските ценности, а съюзничеството в НАТО и очакваното близко сътрудничество в рамките на ЕС допълнително да затвърдят двустранните отношения между Република Северна Македония и България", посочват македонските управляващи, цитирани от "Слободен печат".

Правителството чрез своя говорител Душко Арсовски повтори позицията по отношение на преговорите с България, че всички страни, участващи в процеса, трябва да внимават и че не е подходящо страните членки на НАТО да общуват по този начин, съобщи "Фокус".

Разузнаването не помага за правата на човека

Министърът на отбраната Радмила Шекеринска оцени като грешна стъпка срещата на Радев с ръководителите на службите за сигурност.

"Не съм чувала за пример или епизод в историята, когато разузнаването е работило положително и полезно за развитието на правата на човека и мисля, че това е грешна стъпка. Република Северна Македония е страна, която е инвестирала много в равенството на гражданите и в отвореността на обществото да приеме всички различия. Може би ние сме най-добрият пример в нашия регион по тази тема и той е признат от организации, които често критикуват тези теми", каза Шекеринска.

Скопие очаква тясно сътрудничество в рамките на ЕС

В поздравителното си послания за 3 март външният министър Буяр Османи призова за преодоляване на предизвикателствата и засилване на сътрудничеството.

"Считам отношенията с Република България за изключително важни. Република Северна Македония остава твърдо ангажирана с прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което е важна връзка в укрепването на доверието между нашите граждани", каза Османи в поздравителното си послание до Захариева.

Той добави, че "пътят напред е чрез възприемането и практикуването на европейските ценности, а съюзничеството в НАТО и очакваното тясно сътрудничество в рамките на ЕС допълнително ще укрепят двустранните отношения".

"Подкрепата на Република България за евроатлантическата перспектива на Република Северна Македония означава сигурна подкрепа за нашите най-високи стратегически приоритети и е потвърждение на приятелството между нашите граждани", посочи Османи.

До края на годината...

Специалният представител на Република Северна Македония за България Владо Бучковски пък е коментирал пред Дойче веле, че очаква до края на мандата му през декември да бъдат намерени решения за спорните въпроси между Скопие и София.

Бучковски не за пръв път прави подобна прогноза, но засега няма никакви сигнали от София, че това е възможно. В Северна Македония продължава езика на омразата, а общата историческа комисия буксува.

Представители на Северна Македония обаче периодично твърдят, че има голям напредък. Очакванията на македонските управляващи са след изборите у нас да постигнат пробив с помощта на силна подкрепа от някои европейски страни.

Пред Дойче веле

Бучковски е обявил значителен напредък в сътрудничеството в медийната сфера, образованието и културата.

И Бучковски определя като "недопустима намеса във вътрешните работи на РСМ организираната среща от българския президент Румен Радев с ръководителите на специалните служби относно застрашеността на македонските българи" в РСМ.

По повод предложенията на бившия премиер Любчо Георгиевски за излизане от задънената улица на българо-македонските отношения Владо Бучковски казва, че "трябва да се оценява всяко усилие за намиране на решение". Той обаче веднага уточнява, че "предложенията на Георгиевски не са част от правителствената стратегия".

Любчо Георгиевски предложи Скопие да направи значително отстъпки спрямо България, за да се предвижи към ЕС, но бе заклеймен и осъден в Северна Македония.

mediapool.bg