Кламер БГ - Новини: Скандалът с непроверения полет на летище София – заради "нещо като немарливост"

Скандалът с непроверения полет на летище София – заради "нещо като немарливост"

България

|
Пет, 27 Апр 2018г. 15:39ч.
Скандалът с непроверения полет на летище София – заради "нещо като немарливост"

Скандалният случай от 21 март, когато цяла смяна гранични полицаи напуснаха постовете си на летище "София", оставяйки без елементарна проверка половината от пасажерите на самолет, кацнал от Париж, не бил предизвикан умишлено, а заради "нещо като немарливост".

Това е заключението от проверката на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, огласено в петък от вътрешния министър Валентин Радев, който уточни, че "от една страна ми харесва, от друга – се притеснихме".

Очевидно той визира факта, че пряко подчинената му дирекция не е открила данни поведението на граничарите да е било свързано с някаква корупционна схема, но и така думите му звучат достатъчно абсурдно предвид постоянните твърдения на управляващите, че страната ни отдавна е готова за пълноправен член на "Шенген".

"Докладът на "Вътрешна сигурност" най-общо казва за нещо като немарливост, но не искам да използвам този термин. Т.е. направено е така, че нищо не е направено, тези, които са изпълнявали задълженията си, са го направили по безобразен начин", прозря Радев, тремейки се окончателно да сложи точка на скандала.

Предстои да бъде решено кои случители да бъдат наказани дисциплинарно. Министърът припомни, че веднага, след като Mediapool съобщи за случая и той доби широка известност, ръководството на МВР отсрани общо 13-има граничари, които бяха заменени с техни колеги от летищата във Варна и Бургас.

Въпреки успокояващото за него заключение на "Вътрешна сигурност", Радев все пак призна,ч е става въпропс за тежко нарушение, тъй като 43-пасажери от полета от Париж са успели да преминат напълно безпрепятствено.

МВР шефът обаче не коментира резултатите от разпоредените от него дисциплинарни производства в Главна дирекция "Гранична полиция", които по думите му вече били на бюрото му. Загатна обаче, че те ще станат ясни след майските празници.

Помолен да коментира искането на шефа на комисия "Антикорупция" Пламен Георгиев за разширяване на правомощията на служителите ѝ, така че да могат да арестуват заподозрени, Радев призна, че въпросът е обсъждан, но засега не може да каже "да" или "не".

"Има експерти, които обсъждат, така го е видяла комисията, ще се помисли дали трябва и те да задържат или това, което правят в момента, е достатъчно", лаконичен беше вътрешният министър без да споменава, че ако искането на Георгиев бъде удовлетворено, това ще превърне комисията му в някакво паралелно МВР.

По повод неупешното все още издирване на двамата затворници от Централния софийски затвор, Радев демонстрира оптимизъм: "Рано или късно те ще бъдат хванати, рано или късно и Галеви ще бъдат хванати, системата работи – дори бавно, важно е накрая да има наказание."

mediapool.bg