Кламер БГ - Новини: Скандал със скрита сеч на стотици дървета при почистването на р. Искър

Скандал със скрита сеч на стотици дървета при почистването на р. Искър

България

|
Ср, 19 Май 2021г. 16:07ч.
Скандал със скрита сеч на стотици дървета при почистването на р. Искър

Скандал със скрита сеч на стотици дървета при почистването на р. Искър

Колко дървета ще бъдат изсечени при почистването на коритото на река Искър? Въпросът изскочи на дневен ред заради проекта на Столична община да почисти речното корито в участъка от Панчарево до летище София, но без да е извършено необходимото еко- съгласуване. Общинският съветник от "Демократична България" Тома Белев изкара данни, заложени в обществената поръчка, че ще бъдат изсечени 550 дървета, разположени на площ от 200 дка крайречни гори и храсти. Пред Mediapool зам.-кметът по екологията Десислава Билева контрира, че броят на дървета е "индикативен" и уточни, че в участъците в район Панчарево и в район Искър ще бъдат премахнати по-малко от по 12 дървета. Скандалът обаче се разрази още по-силно след като Басейнова дирекция обяви, че проектът на Столична община не е съгласуван с нея и разпореди спирането му и изпълнение на разпоредбите на Закона за водите. Във вторник вечерта протестираха и местните жители от с. Герман.

Скандалът

В проекта освен почистване коритото на реката се предвижда покрай нея да се изгради път с ширина 4 метра. "Това ще доведе до изсичане на 200 декара крайречни гори и храсти", предупреди Тома Белев. "Не намирам и следа за съгласуване на изсичането на над 550 дървета от комисията по околна среда при СОС, както изисква наредбата за зелената система", добави той.

Белев посочи още, че от 1.385 млн. лева отделени за почистване на речното корито, едва 38 000 лв. ще отидат за изкореняване, извличане, пренасяне, раздробяване, извозване на 260 куб.м. паднали или изкоренени пънове и дървета от коритото на р. Искър. Или под 3 % от общата стойност.

Изпълнител на проекта е фирмата Райстрой ЕООД. Проверка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик е Даниела Бонева.

Контра

Зам.-кметът по екологията Десислава Билева отрече опасенията за масова сеч на 550 дървета. Пред Mediapool тя заяви, че прочистването на коритото на Искър от Панчарево до летището е разделено на 5 участъка и в момента същински дейности се извършват само в район Панчарево.

"Броят на дърветата, които ще бъдат засегнати, е индикативен. Изискахме оглед от кметовете на трите района "Панчарево", "Младост" и "Искър", които да дадат отговор на въпроса колко дървета ще засегне проектът. Кметът на Панчарево посочи, че ще бъдат засегнати само 11 дървета, а на Искър - 10", твърди Билева. Все още се очакват данните от кмета на район "Искър".

Билева каза още, че съгласно Наредбата на Столична община за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на общината, ако се засягат над 12 дървета, то проектът трябва да се съгласува и от комисията по екология към СОС. Все пак по настояване на Тома Белев зам.-кметът е изслушана във въпросната комисия във вторник вечерта.

Скандал в скандала

Именно по време на изслушването е изскочил нов скандал. Независимо че Билева е уверила, че Столична община има всички разрешения за осъществяване на проекта, по-късно се оказва, че това не е така.

"Днес в комисията по околна среда по моя инициатива зам. кметът Д. Билева представи информация за започналото обезлесяване на 200 декара по река Искър в рамките на столичния град. Тя обясни как Столична община имала всички разрешения, включително и от Басейнова дирекция. Само няколко часа по-късно от самата дирекция, в писмо до инж. Д. Куманов от рибарско сдружение "Балканка", отрекоха това и информираха, че са разпоредили спиране на дейността. Наистина не разбирам защо столичната администрация обича да лъже?", попита риторично във фейсбук Тома Белев.

Факсимиле на отговора на басейновата дирекция показва, че ведомството изисква Столична община незабавно да преустанови проекта за почистване на реката и да изпълни Закона за водите.

Факсимиле: Фейсбук - Тома Белев

В детайли се изисква изпълнение на чл. 58, ал. 1, т. 4, който казва, че "Разрешително не се изисква, а е необходимо само 30-дневно предварително писмено уведомяване на басейновата дирекция, за извършване на следните дейности: поддържане проводимостта на некоригирани речни легла извън границите на населените места с цел почистване от храсти, дървесна растителност, битови и строителни отпадъци".

Така стана ясно, че администрацията на Йорданка Фандъкова е стартирала дейностите, без да изпрати това уведомление. Mediapool потърси Билева отново след разкритието на Белев, но на телефона й вече отговаряше нейна сътрудничка, която заяви, че зам.-кметът е в среща.

mediapool.bg