Кламер БГ - Новини: Сирия: Израелски удар е извадил от строя международното летище в Дамаск

Сирия: Израелски удар е извадил от строя международното летище в Дамаск

Свят

|
Пон, 02 Ян 2023г. 15:21ч.
Сирия: Израелски удар е извадил от строя международното летище в Дамаск

Билборд със сирийския предзидент Башар Асад пред сградата на международното летище в Дамаск. Снимка ЕПА/БГНЕС

Сирийската армия заяви в понеделник, че израелски въздушен удар е извадил от строя главното международно летище на страната, което се намира в столицата Дамаск, при атака, която също е била насочена и към районите около него, предаде Ройтерс.

Двама военнослужещи са били убити при нападението, което е довело и до материални щети, гласи изявлението на сирийската армия.

Сирийската армия посочи също така, че Израел е нанесъл удари в южната част на Дамаск в последната серия от атаки срещу свързани с Иран обекти.

Първоначално нямаше данни за щети или жертви и по-рано държавните медии съобщиха, че в столицата са били чути експлозии.

Израел многократно е бомбардирал цели на подкрепяни от Иран милиции в Сирия, с което цели да затрудни и предотврати военното присъствие на Техеран, което според западни разузнавателни източници се е разширило в разкъсваната от война страна.

Израелската армия, както винаги прави в такива случаи, не коментира веднага атаката.

Два регионални разузнавателни източника твърдят, че ударите са поразили обекти на иранските сили "Кудс" и подкрепяните от тях милиции, чиито присъствие се е разпространило в Сирия през последните години. Те казват, че иранците имат силно присъствие в Сайеда Зайнаб в южната част на Дамаск, където подкрепяните от Иран милиции имат редица подземни бази.

Според съобщение на Сирийския мониторингов център по правата на човека (SOHR) при израелската атака са убити четирима бойци, сред които двама сирийски войници. Ракетите също така са поразили позиции на "Хизбула" и проирански групировки вътре в градата на летището и извън него, включително склад за боеприпаси.

За по-малко от 7 месеца това е втори удар на Израел срещу летището в Дамаск, където са разположени проирански въоръжени групировки и бойци на ливанското радикално движение "Хизбула".

Сегашното нападение става няколко дни след като ръководството на израелската армия представи план за операциите през 2023 г. "Ние виждаме, че нашите действия в Сирия са пример за това как непрестанните и системни военни мерки водят към промяна на влиянието в целия регион. Ние няма да се примирим с присъствието на "Хизбула" 2.0 в Сирия", се казва в съобщението.

mediapool.bg