Кламер БГ - Новини: Сирия обмисля да открие свои посолства в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР

Сирия обмисля да открие свои посолства в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР

Свят

|
Вт, 05 Юли 2022г. 09:40ч.
Сирия обмисля да открие свои посолства в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР

Сирия обмисля да открие свои посолства в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР

След като призна самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), Сирия обмисля въпроса за откриването на свои посолства в тях, заяви в интервю за ТАСС сирийският посланик в Москва Рияд Хадад.

Дипломатът отбеляза, че Дамаск е готов да работи за изграждане и укрепване на отношенията с ДНР и ЛНР на основата на взаимното уважение и общите интереси.

„Проучва се въпросът за предприемането на конкретни стъпки за откриване на посолства и за обмен на дипломатически представители“, каза той.

Посланикът напомни, че президентът на Сирия Башар ал Асад изрази готовност да признае ДНР още в края на миналата година, когато в Дамаск пристигна руска парламентарна делегация, включваща и представител на ДНР.

"Решението да се изградят отношения с ДНР беше взето с оглед на това, че украинската криза представлява проблем, създаден от западните страни, начело със САЩ, които искат да разделят народите и да подкопаят националната сигурност на Русия. Противопоставянето на политиката на Запада е от общ интерес за всички народи, които се изправят срещу хегемонията и се борят с нея с всички възможни средства“, отбеляза Хаддад.

Сирия призна ДНР и ЛНР на 29 юни.

mediapool.bg