Кламер БГ - Новини: Сирийски войски стигнаха границата с Турция

Сирийски войски стигнаха границата с Турция

Свят

|
Четв, 17 Окт 2019г. 14:00ч.
Сирийски войски стигнаха границата с Турция

Части от сирийската армия стигнаха границата с Турция в района на Сук ал Хал северно от град Кобане, на източния бряг на р. Ефрат. Сирийските войници са вдигнали националното знаме над този граничен пост, пише в. "Ал Уатан", цитиран от ТАСС.

По данни на сирийския всекидневник военни части ще бъдат разположени в близките часове на други отсечки от границата с Турция и Ирак. Правителствени сили ще влязат в тези гранични райони за пръв път от 2012 г.

Сирийските войски увеличиха присъствието си в района на Тел Тамер, в северозападната част от провинция Хасака, и се установиха във всички селища от 15-километровата зона около града. Правителствени сили стигнаха селищата Ал Манаджир и Ал Ахрас на 40 км от град Хасака.

В източната част от провинция Алепо сирийски военни части влязоха в село Султания южно от Манбидж. От началото на седмицата правителствените сили си възвърна контрола над 1000 квадратни километра в околностите на този град.

Вчера формирования на въоръжената опозиция, участващи на страната на турската армия в операцията й "Извор на мира" в Североизточна Сирия, се опитаха да атакуват позиции на сирийските военни и на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) в провинция Ракка. Нападението бе отблъснато.

Кюрдската агенция Фират съобщи днес, че турската армия и наемниците, воюващи на страната й, са подновили атаките срещу град Рас ал Айн и околните гранични райони. По нейни данни отрядите на СЗН оказват съпротива и противникът понася загуби.

Кюрдите обвиниха Турция, че използва неконвенционални оръжия

Властите в контролираните от кюрдите райони в Сирия обвиниха днес Турция, че използва неконвенционални оръжия, бял фосфор и напалм, по време на офанзивата си в северните райони на страната, предаде Франс прес.

Агенцията уточнява, че не е успяла да провери по независим начин тези обвинения срещу силите на Анкара или сирийските бойци, които ги подкрепят.

От началото на офанзивата си срещу кюрдска милиция турските войски и сирийските им съюзници са превзели гранична ивица, широка 120 км, в Северна Сирия и боевете сега се водят за град Рас ал Айн.

"В открито нарушение на международното право и международните договори турската агресия срещу (Рас ал Айн) се води с всякакви типове оръжия", заяви в комюнике полуавтономната кюрдска администрация.

"С оглед очевидния провал на неговия план (турският президент Реджеп Тайип) Ердоган използва международно забранени оръжия като фосфор и напалм", се подчертава в текста.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), разполагащ с обширна мрежа от информатори на терен, не можа да потвърди, че са използвани такива оръжия. Правозащитниците обаче са регистрирали ранени с изгаряния, пристигнали през последните два дни в болницата на град Тел Темер, заяви за АФП директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.

Кюрдски представители качиха в социалните мрежи кадри, показващи деца с изгаряния, които според лекар от провинция Хасака може би потвърждават, че са използвани подобни оръжия.

Призоваваме международните организации да изпратят екипи за изследване на тези рани, заяви говорителят на кюрдско-арабската коалиция СДС Мустафа Бали.

От 9 октомври турската офанзива е взела най-малко 72 цивилни жертви в Сирия и 203 сред бойците на СДС, сочат последни данни на СЦНПЧ.

mediapool.bg