Кламер БГ - Новини: Синдикатите искат 40% ръст на минималните заплати в болниците

Синдикатите искат 40% ръст на минималните заплати в болниците

България

|
Ср, 07 Септ 2016г. 17:45ч.
Синдикатите искат 40% ръст на минималните заплати в болниците

На фона на недостига на пари в сектора и задлъжнялостта на болниците КНСБ поиска 40% увеличение на минималните заплати в здравеопазването и заплаши с протести, ако това искане не бъде удовлетворено. Искането идва и на фона на отказа на работодателите да преговарят за минималните осигурителни прагове за следващата година.

Синдикатът предлага в спешната помощ, психиатричните болници и домовете за деца минималната заплата на сестрите да бъде повишена от 600 лева на 750 лева, на млад лекат от 650 на 950 лева, а на началник клиника от 850 на 1230 лева. За началник на клиника в университетска болница се предлага увеличение от 1000 на 1250 лева.

Предлага се увеличението да е различно в различните категории болници.

Председателят на Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов коментира, че ако искането не бъде удовлетворено, с другия синдикат “Подкрепа“ са готови да организират протестни и стачни действия в сектора.

Все пак, той изрази надежда “здравият разум да надделее“ на предстоящите разговори с работодатели в здравното министерство по Колективния трудов договор.

mediapool.bg