Кламер БГ - Новини: Синдикат иска 1000 лв. глоба за родител, ако не вземе до час болното си дете от училище

Синдикат иска 1000 лв. глоба за родител, ако не вземе до час болното си дете от училище

България

|
Пон, 14 Септ 2020г. 13:30ч.
Синдикат иска 1000 лв. глоба за родител, ако не вземе до час болното си дете от училище

Родител, който до 1 (един) астрономически час не прибере от училище болното си дете, трябва да бъде глобяван с 1000 лв.

Това предложение до управляващите отправя председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в поздрава си към учениците, учителите и родителите по повод престоящия старт на учебната година.

Синдикатът открива сериозен недостатък в насоките на здравното министерство и МОН относно действията на училището при установяване на грипоподобни симптоми на ученик. В тях е записано, че "ученик с един или повече от следните симптоми – повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария се изолира незабавно в предназначеното за такъв случай помещение (изолатор), докато не се прибере у дома".

"Отделянето на такъв ученик според експерти ще носи тежки психически последици, но по-важно е, че министерство на здравеопазването пак е забравило да вмени задължение на родителите при цитираните симптоми да не пускат детето си на училище. Ако тази мярка с отделянето в изолирано помещение остане, то тогава трябва да съществува задължение към родителя до час да дойде в училище за своето дете, а в противен случай - да има финансова санкция от 1000 лева", посочва още д-р Петров.

Според насоките ученик с хрема или друг подобен симптом може да се върне обратно на училище само след бележка от личния лекар, че е здрав.

Синдикатът коментира и други "чувствителни" и "спорни" въпроси. Според него дигитални устройства трябва да бъдат раздадени първо на учителите, а след това на децата.

"МОН ще осигури средства за дигитални устройства на учениците, но приоритетно средствата трябва да бъдат насочени към учителите, които нямат лаптоп и достъп до интернет. По наши проучвания около 60% от учителите в България нямат служебно дигитално устройство", пише още в поздравителния адрес.

Синдикатът не подкрепя законовите промени, която дават право на родителите да избират обучение в електронна среда без здравословен проблем на ученика. "Тази възможност, решена от депутатите и направена при натиск от някои родителски организации, е във вреда на ученика, който се лишава от доказано по-добрата редовна форма по лични и субективни съображения на своите родители", смята д-р Юлиян Петров.

Синдикатът категорично не приема и да се "източват" бюджетите на училищата при избор на обучение в електронна среда без здравословни причини от родителите. Сега МОН предлага училището, в което е записан ученикът, да превежда 75% от средствата по стандарта за ученик на училището, провеждащо обучението в електронна среда. "При прилагане на тази рестриктивна финансова мярка ще се наложат уволнения на учители", смята синдикатът.

"Да си пожелаем здрава, спорна, успешна и благословена 2020/2021 учебна година! С вяра, надежда и любов да я започнем и да я завършим", пише още в поздравителния адрес.

mediapool.bg