Кламер БГ - Новини: Синдикат "Защита" разпъна палатков лагер на медици пред МЗ

Синдикат "Защита" разпъна палатков лагер на медици пред МЗ

България

|
Ср, 27 Апр 2022г. 13:53ч.
Синдикат "Защита" разпъна палатков лагер на медици пред МЗ

Синдикат

Палатков лагер на медици бе разпънат в сряда пред Министерството на здравеопазването в знак на недоволство срещу липсата на обещаното увеличение на основните заплати в сектора. Протестът се организира от синдикат "Защита", според който "казионните синдикати" и правителството лъжат съсловието с колективния трудов договор (КТД) в сектора, който е само пожелателен и не гарантира договорения ръст в заплатите.

В КТД е заложена минимална основна заплата от 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за сестра и 910 лв. за санитар спрямо 1100-1200 лева за лекар сега, 950 лв. за сестра и минимална заплата за санитар. Парите за увеличението трябва да дойдат от повишение в цените на клиничните пътеки в болниците, а за Спешна помощ – от държавния бюджет. Директори на болници, обаче, вече предупредиха, че парите от ръста в цените на пътеките е недостатъчен за достигането на тези основни заплати.

За звената на бюджетна издръжка като Спешна помощ пък ще трябват допълнителни средства от държавния бюджет, които на този етап не са осигурени и вероятно ще се чака актуализацията. Здравният министър Асена Сербезова коментира при подписването на КТД, че това първата стъпка към реалното увеличение на доходите на медицинския персонал, но е необходима последваща подкрепа от държавния бюджет, за да може да се гарантират по-високите възнаграждения.

"Вече са изпратени бюджетите на центровете за спешна медицинск помощ (ЦСМП) и се запазват старите нива на заплатите. Все още няма яснота за преговорите между НЗОК и БЛС, но там каквото и да се случи увеличението в болниците ще е минимално, което означава, че не може да покрие инфлацията. Ние искаме парите, които правителството обеща да бъдат гарантирани и да отидат в основните заплати", коментира председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов .

По думите му палатковият лагер ще е пред МЗ всеки делничен ден, а следващите стъпки са гладна стачка, протести на място, блокиране на кръстовища и магистрали и други позволени от закона прояви. За 12 май е обявен национален протест на работещи в здравеопазването.

mediapool.bg