Кламер БГ - Новини: Симеонов каза, че Божков финансирал протестите срещу Гешев и кампанията на Манолова

Симеонов каза, че Божков финансирал протестите срещу Гешев и кампанията на Манолова

България

|
Четв, 04 Юни 2020г. 09:46ч.
Симеонов каза, че Божков финансирал протестите срещу Гешев и кампанията на Манолова

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че Васил Божков е финансирал протестите срещу него и главния прокурор Иван Гешев, както и предизборната кампанията на Мая Манолова за кмет на София, съобщи БНТ. Бившият омбудсман заяви, че ще го съди.

Изявлението на Симеонов идва ден след публикацията на обвиняемия бизнесмен във Фейсбук за извлеченията му от банковата му сметка. От поста му става ясно, че е плащал огромни суми в брой от личната си сметка и пита къде са му парите, след като е плащал всичките си останали разходи по банков път.

От снимките на извлеченията става ясно, че те са от 2018 и 2019 г., а транзакциите са свързани с теглене на големи суми в брой. Божков намеква, че плащал в брой 20% от печалбите на "Националната лотария" срещу обещанието управляващите да не променят Закона за хазарта към по-неизгодно облагане на лотарийните билети. Условието му било поставено от финансовия министър Владислав Горанов. Божков публикува "История на рекета" на 2 юни под формата на картинка, която показва, че са замесени още премиерът Бойко Борисов и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Валери Симеонов определи публикациите на Васил Божков като "пълни измислици".

Според бившия вицепремиер с големите суми пари, изтеглени през 2018 и 2019 г., Божков не е плащал подкупи както намеква, а е финансирал протестите срещу него и срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

"От средата на октомври до почти до края на ноември вървяха и платените, според мен, протести срещу избора на Иван Гешев. Освен това да не забравяме, че тези кашони с антични предмети, иманярите не са му ги подарявали, а са ги продавали. За това също се харчат пари. Само октомври месец той е теглил пари 4 пъти. Защо ще носиш за месеца рушвета четири пъти с всички рискове, съпътстващи пренасянето на големи суми пари в чанти, защо да рискуваш 4 пъти като можеш да ги занесеш веднъж, ако си плащал подкуп или рушвет", казва Валери Симеонов, цитиран от БНТ.

Божков финансирал кампанията на Мая Манолова

"Големите суми от 3.8 млн. и 3.6 млн. лева са теглени на 23 и 29 октомври 2019 година, точно тогава бяха изборите. Около 8 млн. лева явно са изтеглени, за да се плати купеният вот за Мая Манолова в София основно. То е ясно, просто датите съвпадат само с това значимо събитие. Нищо друго значимо не е станало. Точно по време на изборите от средата на октомври до края на ноември вървяха и платените според мен протести срещу избора на Гешев", каза Валери Симеонов, цитиран от Нова телевизия.

Според отчета пред Сметната палата разходите на Мая Манолова за предизборната кампания са близо 190 хил. лв. при финансиране от 2.3 млн. лв. За кампанията си тя е разчитала на 171 дарения, но само от физически лица. Сред тях не е посочено името на Васил Божков.

Намекът на Божков към банковите извлечения беше, че сумите от банковите му сметки са отишли за плащане към управляващитеза промени в Закона за хазарта.

Според Симеонов по-малките суми пари Божков ги харчил за собствено удоволствие.

"Макар че по-малките суми от 400-500 хиляди лева според мен си ги е харчил за собствено удоволствие. Той е известен в софийските среди с начина си на живот, със скъпите си почивки, със скъпите момичета и т.н.", казва още Симеонов, цитиран от БНТ.

Мая Манолова обяви, че ще съди Симеонов

Веднага след изявлението на Сименов, Мая Манолова обявивъв Фейсбук, че това е лъжа и ще го съди, а с Бойко Борисов освен в съда ще се видят и на парламентарните избори.

Бившият омбудсман смята, че българите са видели къде са купените гласове - в ромските столични квартали "Филиповци" и "Факулетата". Там гласовете са били 90:10 в полза на кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

"За лъжите, изречени днес, по време на изявлението му в Народното събрание, давам на съд Валери Симеонов, председател на НФСБ и зам.-председател на парламента. Категорично подчертавам, че изявлението на Валери Симеонов, че бизнесменът Васил Божков е финансирал кампанията ми за кмет на София, е лъжа и не отговаря на истината", написа Мая Манолова на страницата си във Фейсбук.

Тя коментира, че по никакъв начин думите му не отговарят на фактите, свързани с финансирането на кампанията й, отчетена съгласно изискванията на закона.

"В твърденията на Валери Симеонов няма не само истина, но е и елементарна логика. Не е ясно защо бизнесмен, получил пълно обслужване от управляващата партия ГЕРБ, би финансирал мен, при положение, че кандидатът на обслужващата го партия бе Йорданка Фандъкова", добавя Манолова.

Във видео към публикацията си във Фейсбук тя казва: "Г-н Борисов, аз в комикси не участвам".

Георги Кадиев с въпроси към Борисов, Горанов и Менда Стоянова

След публикациите на Васил Божков никой от замесените в тях не ги и коментирал по същество. Премиерът единствено повтори тезата си от времето, когато беше главен секретар на МВР, че не коментира обвиняеми.

Бившият депутат от БСП и заместник-министър на финансите в правителството на тройната коалиция Георги Кадиев, който също е замесен в историята от Божков, защото през 2014 г. внесе поправка в Закона за хазарта, която ГЕРБ отхвърлиха, а след това предложиха нова, зададе във Фейкбук въпроси по темата към Борисов, Горанов и Менда Стоянова.

Ето въпросите на Георги Кадиев към замесените в историята:

1. Г-н Бойко Борисов, говорили ли сте по телефона с Васил Божков след внасянето на моя законопроект на 29.10.2014 и казали ли сте му, че ще "оправите работата"? Изпратили ли сте го при Менда Стоянова?

2. Г-жо Менда Стоянова, имали ли сте среща с Васил Божков, къде, кой е бил "приятелят" с него? Обсъждали ли сте какви текстове на закона да напишете, така че Божков лесно да ги заобикаля?

3. Г-н Горанов, искали ли сте 20% от печалбата на Божков като такса "рекет", заплашвали ли сте го, че ако не ги даде ще промените отново закона в негова вреда? Как са давани парите, на кого, кога?

4. Г-жо Мария Филипова, днес зам.-председател на КФН, тогава председател на ДКХ, получавали ли сте "ценни указания" от министър Горанов, облагодетелстващи Васил Божков, какви бяха те?

mediapool.bg