Кламер БГ - Новини: Парламентът отложи намаляването на партийните субсидии

Парламентът отложи намаляването на партийните субсидии

България

|
Пет, 21 Юни 2019г. 13:06ч.
Парламентът отложи намаляването на партийните субсидии

С процедурни хватки окончателното приемане на новия хибриден модел на ГЕРБ и ДПС за финансиране на партиите отпадна от дневния ред на парламента, въпреки че по план трябваше да бъде гласуван в петък. Формалната причина е липса на доклад от бюджетната комисия, която в четвъртък одобри предложението. Тя обаче не е особено убедителна, защото по време на заседанието на комисията той беше готов.

Отлагането на гласуването дойде след критики от коалиционния партньор на ГЕРБ – НФСБ. Именно това е и поводът за отпадането на точката от дневния ред.

От ДСП останаха недоволни и призоваха ГЕРБ да спазват поетите ангажименти. Медийният магнат Делян Пеевски и други депутати от Движението дори щели да изпратят писмо до премиера, с което да го призоват да реши проблемите в управляващата коалиция.

БСП пък заподозря, че отлагането ще бъде безкрайно, а предложението за намаляване на субсидиите е било просто "политическа игра на премиера Бойко Борисов“ и "хвърляне на прах в очите“.

Премиерът отговори от Брюксел, че не се е отказал от намаляването на субсидиите и направи реверанс към шоумена Слави Трифонов, който преди 3 години инициира референдум по темата. В момента имало само отлагане, а ГЕРБ щяла да докрай да защитава субсидията да стане 1 лев на глас.

Симеонов поиска отлагането, въпреки че предложи същото

В четвъртък лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че коалиционното споразумение е под въпрос, а в петък обвини ГЕРБ, че са влезли в коалиция с ДПС. Той поиска точката да бъде отложена, а след като желанието му бе чуто, обяви, че предложеното финансиране може “да доведе до ликвидиране на многопартийната демокрация в България". Симеонов настоя да се проведе и коалиционен съвет. Очаква се управляващите са се съберат и да обсъдят темата с финансирането на партиите във вторник.

Самият Симеонов беше предложил почти същата идея като тази на ГЕРБ и ДПС. Той също искаше партиите да се финансират от бизнеса, но предлагаше да има таван на даренията – 8 млн. лева годишно за дадена партия. Още в самото начало той каза, че би подкрепил 1 лев на глас, ако отпадне забраната за финансиране от фирми. Сега обаче е променил мнението си.

Намаляването на партийните субсидии ще ликвидира малките политически играчи, а решението по този въпрос трябва да бъде спряно или поне отложено, заяви пред БНТ Симеонов малко преди точката да отпадне от дневния ред. В четвъртък депутатите от “Обединени патриоти“ не се появиха на заседанието на комисията по бюджет и финанси, на което се обсъждаше темата. От думите на Симеонов се разбра защо – НФСБ и ВМРО се срещнали и установили, че са против намаляването на субсидията на 1 лев.

Ще има ли окончателно гласуване в Народното събрание

“Мистериозно изчезналият“ доклад стана повод в кулоарите на парламента да се заговори, че той никога няма да се появи и промяната на субсидията няма да бъде окончателно приета, както стана с промените в правилника на парламента, които предвиждаха отсъстващите депутати да не получават заплати.

Според депутати от ГЕРБ обаче сега случаят не е такъв и финансирането на партиите ще бъде променено след срещата между Борисов и коалиционните му партньори.

Не е ясно обаче дали след коалиционния съвет хибридният модел на ГЕРБ и ДПС няма да претърпи промени и дали управляващите ще постигнат консенсус по темата.

Пеевски с писмо до Борисов

"Когато поемате ангажименти, е добре да ги спазвате, защото това е част от доверието", обърна се Йордан Цонев от ДПС към ГЕРБ. В сряда двете партии се договориха да се позволи финансиране от бизнеса.

"Аз ви призовавам в следващата седмица да направим така, че този закон да бъде приет в полза на обществото", каза още Цонев.

От Движението останаха недоволни, че в четвъртък не бяха допуснати за разглеждане предложенията им със спестените от партийните субсидии пари да се създаде фонд за безплатни детски градини и нулева ставка на данък добавена стойност за книги.

Формалното обяснение на председателя на бюджетната комисия беше, че по правилник не могат да се правят предложения извън обхвата на проектите за промяна на закони. В петък обаче Цонев подчерта, че това правило е мъртво и е многократно нарушавано от ГЕРБ.

Затова от ДПС са подготвили писмо до премиера, с което го призовават да реши коалиционните си проблеми, за да не бъдат те да не бъдат в ущърб на „българските деца, култура и наука“. Писмото е подписано от Пеевски, лидерът на Движението Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Халил Летифов, които настояват да бъдат разгледани предложенията им за данъчни промени.

"В писмото си казваме, че ние отказваме да повярваме, че при внесен лично от министър-председателя Закон за бюджета, грижата за българските деца може да е извън обхвата му", коментира Цонев.

По думите ми "мъничкият коалиционен партньор“ е поискал отлагане на законопроекта с аргумента, че това не било в тяхната програма и не можело ДПС да прави такива предложения. „Политическите идеи нямат патент, първо. И второ - не е добре институция с толкова нисък рейтинг като българския парламент да прави такива процедурни хватки", добави той.

От ДПС отхвърлиха като нелепи обвиненията на Симеонов, че разговорите между ГЕРБ и ДПС подменят вота на избирателите.“Да припомня на мъничкия коалиционен партньор, че вотът на избирателите от европейските избори показва друго - тяхното смаляване и изчезване. Така че - ако се съобразяваме с вота от май, точно обратното трябва да е“, каза той.

Нинова: Българите бяха употребени в политическата игра на Борисов

“Уважаеми български граждани, вие бяхте употребени в политическата игра на Бойко Борисов. Първата подмяна - вашето справедливо искане за намаляване на партийните субсидии беше употребено и подменено с опит да се узакони купуването на политици и цели партии от олигарси чрез частно финансиране на партиите.

Не че и сега това не се случва, но е престъпление Внесените предложения щяха да избелят това престъпление и да го направят законно. Това е поредният опит на управляващите да превърнат корупцията в законна. Втората подмяна - официалното управляващо мнозинство беше подменено скрито - коалицията ГЕРБ и ОП не управлява страната. Управляват ДПС и ГЕРБ“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ "докато управляващите хвърляха прах в очите на хората, че ще намалят субсидията на 1 лв.“, ЧЕЗ е била продадена на втората Гинка Върбакова.

Социалистът Румен Гечев пък заподозря, че отлагането на точката с намаляването на субсидиите ще бъде безкрайно „и докато върви отлагането, ще кацнат едни F-16, които ще бъдат произведени след 4-5 години, и българският народ ще плати 2,2 млрд. лв“.

Според Гечев това била и причината за "целия цирк“. По думите му днешният ден е фиаско за премиера, а идеите му „за антиевропейски и антидемократични промени във финансирането на политическата система не се осъществиха“.

Борисов с реверанс към Слави Трифонов и обещание да не отстъпва от 1 лев на глас

От Брюксел премиерът Бойко Борисов увери, че окончателното гласуване за намаляване на субсидиите ще се забави с една седмица, но ГЕРБ продължава да защитава тези промени. От думите му се разбра, че той е възложил на депутатите от ГЕРБ да обсъдят предложенията с „Обединени патриоти“, но това не е станало.

„Предстои да се съберем и да коментираме въпроса. Правилно реагираха „Обединени патриоти“ (...) Длъжен съм на базата на коалиционното споразумение да се съобразя с партньорите. На този съвет отново ще отстоявам това, което ние сме казали, за един лев. Аз отговарям за ГЕРБ и нашата позиция е за един лев, съобразена с референдума“, каза той пред журналисти.

На разговорите Борисов щял да отстоява "този 1 лев", а "какво ще решат другите партии - е тяхно решение".

Бойко Борисов отговори и на нападките на БСП, като в същото време изтъкна ролята на шоумена Слави Трифонов темата за намаляването на субсидиите . „БСП винаги са победители. Кое е фиаско, че две години си траеха, за да не ги захване Слави Трифонов? Не смеят името да му кажат. Два милиона гласуваха за партийната субсидия. Те са царе на думите, затова толкова години управлявам. Не им прави чест да коментират“, каза премиерът.

Той индиректно отговори и на ДПС: „Ревност в предложенията, кой колко пари да похарчи в държавата, за да станат безплатни колкото може повече неща - всички партии имат подобни предложения. По-малко са предложенията как да съберем повече приходи в държавата. А това правим ние, в правителството – как да привлечем повече инвеститори, как да се вдигне Брутният вътрешен продукт“, каза Борисов.

mediapool.bg