Кламер БГ - Новини: Силен гръм отекна в Париж след като изтребител премина звуковата бариера

Силен гръм отекна в Париж след като изтребител премина звуковата бариера

Свят

|
Ср, 30 Септ 2020г. 18:05ч.
Силен гръм отекна в Париж след като изтребител премина звуковата бариера

Силен гръм, прозвучал като взрив, отекна днес по обед в Париж и предизвика тревога сред жителите на френската столица, съобщиха световните агенции. От ударната вълна се разтресоха прозорците, а хората излязоха на балконите да видят какво се случва. Случилото се бе активно коментирано в социалните мрежи, имаше вълна от обаждания на телефона за спешни случаи, предаде Ройтерс.

Полицията побърза да успокои парижани, че не става дума за взрив и обясни в Туитър, че тътенът е бил предизвикан от изтребител, преминал звуковата бариера. Властите призоваха гражданите "да не задръстват с обаждания линиите за спешни повиквания", съобщи Франс прес.

По-късно министерството на отбраната съобщи, че изтребител "Рафал" излетял от авиобазата в Сен Дизие, за да помогне на пътнически самолет, изгубил връзка с контролната кула. Изтребителят получил разрешение да премине звуковата бариера, което станало на 10 км височина, за да стигне по-бързо до самолета, заяви говорител на министерството.

Командването на ВВС съобщи в Туитър, че радиовръзката между контролната кула и самолета "Ембраер 145", била успешно възстановена, предаде Ройтерс.

Френската Главна дирекция за гражданска авиация съобщи, че изтребителят бил изпратен, след като бил изгубен контакт с два пътнически самолета. Единият бил "Фалкон 50" на частна бразилска авиокомпания, изпълняващ полет от Кабо Верде за Брюксел. Другият - "Ембраер 145" на регионалната авиокомпания "Амелия", изпълняващ полет по вътрешните линии. Дирекцията уточни, че комуникациите с двата самолета били възстановени и е започнало разследване на инцидентите.

Силният гръм бил чут не само в Париж, но и в няколко департамента на парижкия регион. Той дори прекъснал за кратко играта на участниците в тенис турнира "Ролан Гарос" Станислас Вавринка и Доминик Кьопфер.

mediapool.bg