Кламер БГ - Новини: "Сиела Норма": Още 2000 машини ще струват 12 млн. лева

"Сиела Норма": Още 2000 машини ще струват 12 млн. лева

България

|
Пет, 10 Септ 2021г. 14:02ч.
"Сиела Норма": Още 2000 машини ще струват 12 млн. лева

Допълнителни 2000 машини за гласуване ще струват 12 млн. лева. Това каза пред БНР Веселин Тодоров - изпълнителен директор на фирма "Сиела Норма", която осигурява машините за гласуване.

Президентът Румен Радев все още не е казал кога ще разпусне парламента, но изглежда изборите все пак ще бъдат 2 в 1 – президентски и парламентарни. Държавният глава многократно обявяваше, че е против изборите да са в един ден, но след като БСП върна последния проучвателен мандат, той беше изправен пред избора да размине датите или да осигури време на парламента за окончателно приемане на актуализацията на бюджета. Радев избра второто, а в сряда дори призна, че избори 2 в 1 са възможни.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) вече неколкократно обявиха, че при вот 2 в 1 ще е нужно да бъдат купени още между 1500 и 2000 машини за гласуване.

В петък шефът на "Сиела Норма" обяви, че и сегашните машини са достатъчни:

"Те покриват всички секции в страната и в чужбина, както и над 1000 секции с по две машини и над 150 секции в чужбина с по 2 машини. Сегашните машини стигат, но при 2 в 1 ще има забавяне на вота и в по-големите секции ще е добре да има още по една машина, т.е. в още 2000 секции ще е добре да има по още една машина. ... Добре е да се закупят още машини, ние сме написали предложение до ЦИК, че можем до началото на ноември да осигурим 3400 машини. Цената ще е същата като досега, но когато всичко се прави в последния момент, транспортирането им ще ги оскъпи".

По думите му около 6 000 лева ще е цената на машина, т.е. 12 млн. лева за 2000 машини.

Все още няма и решение дали бюлетините за парламентарните и за президентските избори ще се отключват с различни карти в изборния ден.

"За нас ще бъде сложно, ако методиката, която ЦИК определя за начина, по който ще се проведат изборите, се отложи много късно във времето, защото на базата на тази методика се пише софтуерът за машините за гласуване. Още няма яснота дали с една, или с две карти ще се активира машината (при вот 2 в 1 - б.р.). За нас е по-просто да е с една смарт карта", каза Тодоров.

"При гласуване с две смарт карти ще са нужни около 40 хиляди карти. Те са по 15 лева. Може би около 600 хил. лева ще са необходими", добави той.

Според него ще бъде по-трудно, ако изборите 2 в 1 са на датата на втория тур на президентския вот, отколкото на първия тур.

По думите на Тодоров не е необходимо ЦИК да чака указа на президента за насрочване на изборите, за да започне с подготовката на вариантите 2 в 1 или поотделно и да ги обсъди с фирмата, обслужваща машините, както и с Информационно обслужване и с други организации. Самата комисия обаче вече обяви, че изчаква с издаването на хронограмата за президентския вот, за да може евентуално да я обедини с президентския.

"Има риск, ако софтуерът се прави в последните дни преди вота, той да не бъде тестван достатъчно добре и да се получат усложнения", каза шефът на "Сиела Норма".

Тодоров подчерта, че ще има нова обществена поръчка за изборите за президент, за парламент или заедно, а може би и за местните избори в началото на октомври.

mediapool.bg