Кламер БГ - Новини: Сидеров иска евродепутатите да даряват заплатите си, били незаслужени

Сидеров иска евродепутатите да даряват заплатите си, били незаслужени

България

|
Пон, 21 Ян 2019г. 15:17ч.
Сидеров иска евродепутатите да даряват заплатите си, били незаслужени

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще поиска "всички кандидати за евродепутати да декларират отказ от огромните суми, които получават незаслужено".

Това се разбира от прессъобщение на партията в понеделник, в което за пореден път се отхвърлят информациите, че Сидеров желае да е водач на обща евролиста на "Обединените патриоти".

"Разпространяваните откровени лъжи, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров искал да води листата на Патриотите за евроизборите са поръчкови публикации", твърди съобщението.

В него се изтъква, че това са "лъжи и спекулации в Агенция ПИК, ТВ ЕВРОПА и редица други проправителствени медии".

В съобщението се казва, че още не е имало официални разговори между трите партии в "Обединени патриоти" (ОП) за предстоящите през май евроизбори "и съответно въпросът за първото място на евролистата не е поставян". По информация на Mediapool темата наистина не е обсъждана на официална среща между "Атака", ВМРО и НФСБ, но източници от ОП потвърждават, че по-рано Сидеров неведнъж е поставял такова искане пред колегите си.

Причината да не са водени официални разговори между трите партии за евровота е, че миналата седмица Сидеров за пореден път не се появи на коалиционен съвет на "Обединените патриоти". ВМРО и НФСБ обаче са обсъдили всякакви варианти за явяване на трите партии – заедно, поотделно или коалиция само на две от тях. Преди дни Сидеров коментира във Фейсбук, че "слуховете", че искал да е начело на листата, "са предизвикани от вътрешнокоалиционни партньори. Явно Ангел Джамбазки се притеснява и го е страх, че няма да е евродепутат и няма да спести близо половин милион лева от заплата само за една година".

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки е разбираема мишена на Сидеров, тъй като ВМРО и НФСБ са на мнение, че именно той трябва е начело на евролистата.

В партийното прессъобщение от понеделник Джамбазки не е назован поименно като причина за "поръчковите публикации", но пък се подразбира, че Сидеров иска да го принуди да декларира, че ще се откаже от заплатата си, ако отново стане евродепутат.

"Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще постави темата за възнагражденията на всички евродепутати от всички партии. Кой колко е получил и заделил в лични сметки? Сидеров ще предложи законодателни промени за повече контрол и отчетност на евродепутатите. Той ще настоява всички кандидати за евродепутати да декларират отказ от огромните суми, които получават незаслужено. Те трябва да бъдат дарявани за животоспасяващи цели", пише още в съобщението.

На фона на това изглежда все по-възможно ВМРО и НФСБ да се явят без "Атака" на евровота, но и двете страни сякаш изчакват другия да вземе решението. Това обаче поставя съмнения дали ОП въобще ще останат заедно и за следващи избори, или ще сме свидетели на разрояване на патриотично-консервативни конфигурации.

В петък вицепремиерът и съпредседател на ОП Красимир Каракачанов призна, че в "патриотичната" коалиция няма стабилност и до края на месеца трябва да бъде решено как ще се явяват трите партии на евровота. "Предстоящите евроизбори ще бъдат индикатор дали "Обединените патриоти" са застрашени от разпад", каза той.

mediapool.bg