Кламер БГ - Новини: Сидеров иска Караянчева да заличи парламентарната група на "Обединени патриоти"

Сидеров иска Караянчева да заличи парламентарната група на "Обединени патриоти"

България

|
Пон, 09 Септ 2019г. 17:06ч.
Сидеров иска Караянчева да заличи парламентарната група на "Обединени патриоти"

"Атака" поиска заличаване на парламентарната група на "Обединени патриоти", която от седмица се състои само от НФСБ и ВМРО. Преди дни всички депутати от партията на Волен Сидеров напуснаха групата, след като през юли лидерът им беше изгонен от там заедно с Десислав Чуколов и Павел Шопов.

"Атака" е изпратила писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева с настояване тя "да заличи името на групата и да обяви депутатите на НФСБ и ВМРО за независими".

По-рано Сидеров очакваше реакция от Караянчева за проблемите между него и НФСБ и ВМРО, но досега нито тя, нито ГЕРБ са взимали отношение.

Мотивът на Сидеров да се заличи групата "Обединени патриоти" е този, че "Атака" вече не участва в нея. От партията за пореден път изтъкват, че според коалиционното споразумение, което подписаха "Атака", ВМРО и НФСБ преди парламентарните избори, съвместната им група ще се казва "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО".

"След изваждането на "Атака" от формацията, името на парламентарната група автоматично става юридически нелегитимно и следва заличаването й в специалния регистър на парламента", смятат от "Атака".

Според тях в момента се прави опит да се обяви за легитимна парламентарна група, която след изваждането на "Атака" вече не съществува: "Вече се правят опити тихо, кротко и незабележимо да се прелегитимира с всички произтичащи от това последици несъществуващ, от гледна точка на правото и текстовете на Правилника, субект в 44-то Народно събрание”.

Името на парламентарната група обаче беше сменено още преди Сидеров да бъде изключен. Тогава бяха заличени имената на трите партии от "патриотичната" коалиция и остана останало наименованието на самата коалиция.

Промяната на името не е нещо ново в парламента. В предходния парламент парламентарната група, в която беше тогавашната партията на Николай Бареков "България без цензура", беше кръстена "Български демократичен център". По-късно депутатите на Бареков го напуснаха и се присъединиха към партията на Христо Ковачки – "Лидер", която беше прекръстена на БДЦ. Групата си смени името през 2016 г. и стана "Български демократичен център - Народен съюз".

За последно Сидеров поиска помощ от Караянчева през юни, когато НФСБ и ВМРО го "детронираха" от поста председател на парламентарната група. Тогава тя разпореди правния отдел в НС "да изследва случая в детайли и да ѝ даде заключение" и повече нищо не каза по темата. Именно при отстраняването на Сидеров от председателското място, другите две партии си оставиха "вратичка" да го изгонят от групата и се възползваха от нея повече от месец след това.

От минала седмица Сидеров и депутатите му не членуват в парламентарна група. Те вече нямат право да са председатели и зам.-председатели на парламентарни комисии и имат много по-малко време за изказване от парламентарната трибуна. Освен това НВСБ и ВМРО трябва да изберат нов зам.-председател на парламента от тяхната група, защото досега това беше Явор Нотев от "Атака", но той вече няма право да заема поста. По информация на Mediapool е възможно зам.-председател на парламента да стане лидерът на НФСБ и бивш вицепрмиер Валери Симеонов.

mediapool.bg