Кламер БГ - Новини: Сидеров е с две обвинения, гаранция и още едно ново дело

Сидеров е с две обвинения, гаранция и още едно ново дело

България

|
Вт, 14 Апр 2020г. 17:27ч.
Сидеров е с две обвинения, гаранция и още едно ново дело

Прокуратурата е повдигнала две обвинения на лидера на "Атака" Волен Сидеров заради призива му на Великден хората масово да излязат и да покажат, че "Бог е над Мутафчийски". Сидеров, който в момента е общински съветник в София, е с гаранция от 50 хил. лв. Той е обвинен и в опит да попречи да му бъде връчена призовка.

Срещу него е образувано и още едно дело – за закана срещу полицай и прокурор. То е заради две изказвания: "Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!" и "Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!" Думите са изречени, след като политикът обяснява как двама прокурори, които са му повдигали обвинения през годините, са починали от болест.

Верен на себе си, Сидеров е сътворил скандал в столичната полиция, където е бил призован за повдигане на обвинение. Той се е явил, но е отказал да предостави документ за самоличност, а след това демонстративно си е тръгнал. Наложило се е да бъде върнат обратно принудително.

Бог и Мутафчийски

Първото ново обвинение срещу Сидеров е за подбудителство към престъпление. Миналата седмица в ефира на партийната телевизия "Алфа" политикът възнегодува срещу изискването по време на църковните служби за Цветница и Великден да се носят маски.

Той призова хората да излязат масово на Великден и да покажат, че "Бог е над Мутафчийски".

"Моят избор е да отидем и да покажем на деня Възкресение Христово, Великден, както го нарича народът, да отидем, да излезе народът, аз бих искал народът да излезе и да отпразнува тоя празник като народ. И да каже: За нас не е важен ген. Мутафчийски, щабът или някакви измислени герои от властта, за нас е важно ние да се поклоним на господа и да кажем "Христос Возкресе", заяви той.

Според прокуратурата това е подбудителство към престъпление – нарушаване на противоепидемиологичните мерки, наложени от здравния министър.

Принудително доведен

Сидеров е бил призован за явяване в полицията във вторник следобед. Ден по-рано е направен опит да му се връчи призовка. Според прокуратурата политикът незаконно е попречил това да се направи. Как точно, от съобщението не става ясно. Но пък Сидеров се е сдобил с още едно обвинение.

Във вторник той се е явил пред сградата на СДВР. Отказал е обаче да представи личен документ и после си е тръгнал.

"В тази връзка разследващ полицай е разпоредил принудителното довеждане на лицето", съобщават от прокуратурата.

До момента Сидеров е осъждан за четири хулигански прояви.

mediapool.bg