Кламер БГ - Новини: Сидеров депозира оставката си в парламента

Сидеров депозира оставката си в парламента

България

|
Четв, 24 Окт 2019г. 17:58ч.
Сидеров депозира оставката си в парламента

Председателят на "Атака" Волен Сидеров, който е и кандидат за кмет на София, официално е внесъл в деловодството на Народното събрание оставката си като депутат.

По думите му този акт показва, че той е честен пред избирателите си и не се е кандидатирал, единствено за да привлече повече гласове към партията си за местните избори. Сидеров обаче прави този "акт на честност" дни преди вота и ако това беше реалната причина за оставката, би следвало тя да бъде подадена в началото на кампанията и преди парламентът да излезе в предизборна ваканция.

Сидеров отново е призовал същото да направи и кандидатът за кмет на София от ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.

"Призовавам Джамбазки, който е член на Европейския парламент с 15 000 евро месечна заплата, до края на предизборната кампания да направи като мен. Да подаде заявление в ЕП. Само по този начин играта ще бъде честна. Всичко друго са игри с избирателите. Ако до петък не подаде оставка, ще имаме пълното право да твърдим, че той лъже и мами избирателите", е подчертал Сидеров.

Следващото заседание на парламента, който трябва да гласува оставката, ще е чак след първия тур на изборите в София. От друга страна, без особен риск може да се прогнозира, че Джамбазки няма да откликне на призива на Сидеров. Така лидерът на "Атака" ще има аргумент да оттегли оставката си веднага след 27 октомври.

Сидеров и Джамбазки се нападат взаимно от седмици и дори се предизвикаха един друг за нарко и гей тестове. После пък лидерът на "Атака" покани евродепутата на "физически двубой". Затова е напълно възможно и подадената оставка да е част от предизборната кампания на лидера на "Атака".

Евентуалното оттегляне на оставката няма да е прецедент. През 2017 година тогавашният депутат от ГЕРБ Делян Добрев подаде оставка, но впоследствие структури на партията започнаха да излизат с позиции в негова подкрепа и в крайна сметка той я оттегли, след като тя беше отхвърлена от пленарната зала. Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката, която вече беше оттеглена. Добрев все пак напусна парламента, но едва тази година, след като отново подаде оставка и този път тя бе приета.

Според правилника на Народното събрание формално оставката трябва да бъде гласувана в залата. Според решението на КС мнозинството няма право да я отхвърли. Така, ако Сидеров реши да не я оттегля, със сигурност ще напусне парламента.

mediapool.bg