Кламер БГ - Новини: Сенатът на САЩ откри процеса за импийчмънт на Тръмп

Сенатът на САЩ откри процеса за импийчмънт на Тръмп

Свят

|
Пет, 17 Ян 2020г. 07:56ч.
Сенатът на САЩ откри процеса за импийчмънт на Тръмп

В САЩ официално беше даден ход на процеса за отстраняване на Доналд Тръмп от поста му. Президентът е обвинен в злоупотреба с власт, за да окаже натиск върху Украйна да разследва демократа Джо Байдън - негов потенциален съперник на президентските избори през ноември, както и за възпрепятстване на работата на Конгреса.

Едва за трети път в историята на САЩ в Сената беше даден ход на процес за отстраняване на президент от поста му след Андрю Джонсън в средата на 19-и век и Бил Клинтън в края на миналия век.

Сенатор Чък Грасли, който председателстваше заседанието, покани седемте обвинители от Камарата на представителите, водени от конгресмен Адам Шиф, да влязат в залата. След това Шиф прочете от трибуната двете обвинения.

Стоте сенатори в горната камара на Конгреса, които ще изпълняват ролята на съдебни заседатели в процеса, положиха клетва пред председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс, натоварен да председателства историческия процес.

По-късно лидерът на републиканското мнозинство в горната камара Мич Макконъл обяви, че процесът ще продължи във вторник.Очаква се да продължи не повече от две седмици.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че процесът в Сената за свалянето му от власт ще приключи много бързо. Той за пореден път заяви, че е обект на лов на вещици.

“Мога само да ви кажа, че това е една голяма измама. Това е пълна измама! Наричаме го така, тъй като преминахме и през руски лов на вещици, и през много други“, коментира Тръмп пред журналисти в Овалния кабинет.

mediapool.bg