Кламер БГ - Новини: Сенатът на САЩ одобри плана за развитие на инфраструктурата за 1 трилион долара

Сенатът на САЩ одобри плана за развитие на инфраструктурата за 1 трилион долара

Свят

|
Ср, 11 Авг 2021г. 11:54ч.
Сенатът на САЩ одобри плана за развитие на инфраструктурата за 1 трилион долара

Сенатът на САЩ одобри плана за развитие на инфраструктурата за 1 трилион долара

Двупартийният план за развитие на инфраструктурата на САЩ на стойност 1 трилион долара е приет, след като получи подкрепата на 69 членове на Сената. Против програмата гласуваха 30 сенатори от 100-членната горна камара на американския Конгрес.

Инфраструктурният план, който е приоритет за президента Джо Байдън, среща подкрепа сред конгресмените и от двете партии, тъй като осигурява федерални средства на родните им щати.

Проучвания показват, че повечето от американците одобряват плана. Предстои той да бъде гласуван и в Камарата на представителите.

Байдън определи като "исторически" внушителния план за обновяване и развитие на инфраструктурата в САЩ, одобрен от Сената, и изтъкна, че този план "ще преобрази Америка".

Според президента постигането на споразумение е показало, че надпартийното сътрудничество в поляризирана Америка все още е възможно и не е отживелица, както твърдят някои.

"Още сме способни да се обединяваме, за да вършим големи, важни неща за американския народ", отбеляза той, цитиран от Ройтерс.

Часове по-късно Сенатът прие и бюджетния план за 3,5 трилиона долара, който ще помогне за решаване въпроси, свързани с климатичните промени, и стартиране на няколко нови национални социални програми, предаде Асошиейтед прес.

Демократите прокараха рамка за укрепване на семейните услуги, здравеопазването и програмите за околна среда.

От предварително разпространени документи стана ясно, че планът ще постави основата за приемането на по-късен етап тази година на законодателство, предоставящо данъчни стимули за "чисто" производство, безплатно двугодишно образование в обществени колежи и параметри за получаване на гражданство за милиони имигрантски работници.

В бюджетния план са предвидени и нови федерални помощи за социални програми, включително здравни грижи за по-възрастните хора в домовете им.

Амбициозният бюджетен план включва 726 милиарда долара за универсално предучилищно обучение за тригодишните и четиригодишните деца, както и безплатен обществен колеж, 332 милиарда долара за достъп до жилища и 198 милиарда долара за чиста енергия.

mediapool.bg