Кламер БГ - Новини: Сенатът в Италия одобри бюджет за следващата година

Сенатът в Италия одобри бюджет за следващата година

Европа

|
Пет, 24 Дек 2021г. 12:13ч.
Сенатът в Италия одобри бюджет за следващата година

Сенатът в Италия одобри бюджет за следващата година

Италианският Сенат прие предложения бюджет от ръководеното от Марио Драги коалиционно правителство. Той предвижда намаляване на данъците с 8 милиарда евро през следващата година, за да се подпомогне икономиката, предаде Франс прес.

Бюджетът бе приет с 215 гласа "за", 16 "против" и нито един въздържал се. Той трябва да бъде одобрен преди края на годината от Камарата на депутатите.

Общо 32 милиарда евро са посветени на мерки за даване на тласък на икономиката, за подпомагане на семейства и фирми в контекста на пандемията от коронавирус.

От намаляването на данъците ще се възползват най-вече работещите и пенсионерите с ниски и средни доходи, заяви в сряда пред журналисти италианският премиер.

Съгласно приетите правила при данъчното облагане на годишни доходи от 28 хиляди до 50 хиляди евро намалението ще е най-сериозно, като данъчната ставка при тази категория доходи вече няма да е 38 процента, а 35 процента. И обратно, при доходите, които надвишават 50 хиляди евро, ставката ще бъде увеличена от 41 процента на 43 процента, максималната ставка, която досега бе прилагана само за доходи над 75 хиляди евро.

Пакетът от мерки включва също така освобождаване на 835 хиляди работещи на свободна практика от задължението да плащат регионалния корпоративен данък.

Правителството цели също така овладяване на енергийните цени и предвижда да похарчи през следващата година най-малко 3,8 милиарда евро, за да гарантира поносими сметки за домакинствата. През тази година за същата цел бяха отделени 4,2 милиарда евро.

"Готови сме да отпуснем допълнителни средства, ако цените не се стабилизират", заяви Марио Драги.

mediapool.bg