Кламер БГ - Новини: Сенатори призоваха Байдън да изгони 300 руски дипломати

Сенатори призоваха Байдън да изгони 300 руски дипломати

Свят

|
Ср, 06 Окт 2021г. 12:17ч.
Сенатори призоваха Байдън да изгони 300 руски дипломати

Джо Байдън, снимка ЕПА/БГНЕС

Група от 17 американски сенатори от Републиканската и от Демократическата партия призоваха президента Джо Байдън да експулсира 300 руски дипломати, ако Русия не увеличи броя на визите за американски дипломати, които да работят в посолството в Москва. Текстът на обръщението е публикуван на сайта на сенатската комисия по международни отношения.

В момента на територията на САЩ работят повече от 400 дипломати, докато американските в Русия са едва около 100.

Увеличаването на броя на издадените визи би облекчило работата на американското дипломатическо представителство, която е затруднена след въведената от Русия забрана в него да работят местни граждани.

"Действията на правителството на Русия по отношение на посолството на САЩ в Москва е излагат на риск националната сигурност на Съединените щати и влияят съществено върху възможността посолството да изпълнява своята работа", се казва в обръщението към Байдън.

Русия трябва да издаде достатъчно на брой визи, за да осигури пропорционалност по отношение броя на американските дипломати в Русия и на руските в САЩ. Ако не бъдат предприети такива мерки, се предлага броят на руските дипломати да бъде изравнен с този на американските им колеги в Москва, съобщава "Дойче веле", цитирана от БГНЕС.

В свой коментар онлайн изданието "Axios" пише, че изгонването на 300 руски дипломати от САЩ би се превърнало в най-мащабната подобна акция за цялата история на руско-американските отношения.

Руското външно министерство реагира на призива и отбеляза, че авторите на този документ очевидно "се стремят да бъдат закрити всички американски задгранични представителства в Русия" и ще носят цялата отговорност, ако това се случи.

mediapool.bg