Кламер БГ - Новини: Семерджиев се отърва от обвинение за умисъл при тежката катастрофа

Семерджиев се отърва от обвинение за умисъл при тежката катастрофа

България

|
Ср, 23 Ноем 2022г. 13:50ч.
Семерджиев се отърва от обвинение за умисъл при тежката катастрофа

Снимка: БГНЕС

Георги Семерджиев, обвиняем за тежката катастрофа на 5 юли пред столичния хотел "Хемус", при която загинаха две млади жени, ще бъде съден за непредпазливо престъпление. От софийската градска прокуратура смятат, че няма как да защитят тезата, че той е действал с евентуален умисъл. Така, ако бъде осъден, е възможно да получи по-леко наказание, отколкото за умишлено престъпление.

Разследването на случая е приключилпо за малко над четири месеца, похвали се в сряда зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров.

"За времето, в което много политици плямпаха, следователите и прокурорите бачкаха като пчелички", заяви той.

Въпреки усилията и бързата работа обаче Семерджиев няма как да бъде обвинен в евентуален умисъл, каквито бяха първоначалните закани на прокуратурата. Според говорителката на СГП Десислава Петрова не може да се твърди, че Семерджиев е можел да предвиди смъртта на двете жени и се е съгласил с това, защото първо се е ударил в такси и след отклоняването джипът му е помел двете пешеходки.

Не е като при Милен Цветков

Петрова обясни още, че престъпления могат на пръв поглед да изглеждат еднакви, но в детайлите им има сериозни разлики. Тя сравни катастрофата със Семереджиев с инцидента, при който загина журналистът Милен Цветков. Обвиненията срещу шофьора на другата кола Кристиан Николов бяха, че е действал с евентуален умисъл, т.е. допускал е, че може да се стигне до смърт, но му е било безразлично.

Петрова коментира, че катастрофата с Цветков е станала в час пик с натоварено движение и само по чудо не е имало други пострадали. Освен това ударът бил челен и на пътното платно без опит за спиране. В случая със Семерджиев двете жени са ударени на бюрдюра и на тротоара като скоростта на джипа намаляла след сблъсъка с таксито и при втората жертва била около 60 километра в час.

"Ние не можем да запълним с конкретно съдържание тази сложна категория евентуален умисъл", заяви Петрова.

И по делото за смъртта на Цветков прокуратурата не успя да докаже умисъл. Поне на първа инстанция тезата й бе отхвърлена, а Николов получи 9 години затвор. В момента делото е пред втората инстанция.

Обвинения за евентуален умисъл бяха повдигнати и на Димитър Любенов. Той катастрофира на Околовръстното, убивайки французин. Бе установено, че е карал пиян и след употреба на наркотици. Той твърди, че е бил ескортиран от полицейска патрулка срещу заплащане.

Да изчезнеш за 17 секунди

На Семерджиев са повдигнати общо пет обвинения, обясни наблюдаващият прокурор Чавдар Железчев. Освен за причинената по непредпазливост смърт на двете жени той ще отговаря за притежание на наркотици, шофиране след употреба, използване на фалшива шофьорска книжка и фалшиви номера.

Историята със Семерджиев е скандална във всяко едно отношение. Месец преди катастрофата той е хванат да кара след употреба на наркотици. Полицаите обаче не успяват да го арестуват, защото той скача в колата си и бяга. По-късно служителите обясняват, че не са му сложили белезници, защото имал много гривни и часовник, които уж трябвало да свали.

Години наред той кара с фалшива швейцарска книжка. Това бе установено едва след катастрофата. Шофира и с фалшиви немски номера, защото след бягството през юни колата му е деригистрирана. Наложено му е дори наказание отнемане на свидетелство, нищо, че той ползва фалшиво.

След катастрофата Семерджиев бяга от мястото за секунди. Толкова му отнема, за да се измъкне през дясната врата на смачканата кола. Тича с един бос крак. По-късно маратонката му е намерена в колата. Там са открити телефоните, както и ключовете от апартмента му в "Лозенец".

Едно от най-важните неща по време на разследването е било да се докаже, че именно Семерджиев е шофирал. Това се потвърждава от ДНК следи по волана, вратата и лоста на колата. Изследвани са и маратонките му. Направени са множество други експертизи. Разноските по това разследване са било 38 хил. лв.

Мъжът се прибира в жилището си със стълба, защото не може да си отвори. Има подозрения, че за това са му помогнали полицаи, с които имал многократни контакти. Едва след катастрофата се разбра, че над него е разпъван дългогодишен полицейски чадър, а в прикриването му са участвали 40 служители. Засега само един е уволнен и обжалва наказанието си. По случая има и прокурорско разследване, но не и резултат от него.

mediapool.bg