Кламер БГ - Новини: Секретният протокол от пакта Рибентроп-Молотов вече не е тайна

Секретният протокол от пакта Рибентроп-Молотов вече не е тайна

Свят

|
Нед, 02 Юни 2019г. 11:22ч.
Секретният протокол от пакта Рибентроп-Молотов вече не е тайна

Русия за пръв път публикува съветския оригинал на пакта Рибентроп-Молотов.

В СССР съществуването на секретния протокол към договора за ненападение се отричаше. Той беше открит през 1992 г. и за пръв път се публикува една сега.

Сайтът на фондация „Историческа памет“ за пръв път публикува сканиран оригиналния Договор за ненападение между Съветския съюз и нацистка Германия от 23 август 1939 г. и секретното допълнение към него. Публикацията се появи на сайта на 31 май.

Сканираният документ е предоставен от фонда на Историческия и документален департамент на руското външно министерство.

Договорът за ненападение е дълъг само две страни, тайният допълнителен протокол към него, който разпределят зоните на влияние между СССР и хитлеристка Германия в Източна Европа, - страница и половина. Самият пакт е бил публикуван незабавно след подписването, информацията за допълнителния протокол се е пазела с гриф „строго секретно“, макар че много скоро е изтекла чрез дипломатически кръгове.

През 1948 г. секретният протокол по фотокопията на незапазилия се германски оригинал са публикувани в сборник на Държавния департамент на САЩ „Нацистко-съветските отношения. 1939-1941 г.“. В СССР съществуването на тайния протокол, който се е съхранявал в архива на ЦК на КПСС, категорично се е отричало.

През 1992 г. след разсекретяването на протокола, той е бил открит от историка Дмитрий Волкогонов. Върховният Съвет и германския Райхстаг не са били запознати с текста на „Секретният допълнителен протокол“, той не е бил ратифициран от парламентите и де юре е лично споразумение между Сталин и Хитлер.

mediapool.bg