Кламер БГ - Новини: Секретен доклад на ООН: Съюзник на Тръмп нарушил оръжейното ембарго срещу Либия

Секретен доклад на ООН: Съюзник на Тръмп нарушил оръжейното ембарго срещу Либия

Свят

|
Съб, 20 Фев 2021г. 11:32ч.
Секретен доклад на ООН: Съюзник на Тръмп нарушил оръжейното ембарго срещу Либия

Известен поддръжник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и основател на американската компания за сигурност "Блекуотър" е назован като едно от лицата зад тайна мисия, която е нарушила оръжейното ембарго срещу Либия, съобщи ДПА, като се позовава на секретен доклад на ООН.

Според група експерти на Обединените нации основателят на "Блекуотър" Ерик Принс е предложил военна операция за оказване на подкрепа на либийския военен командир Халифа Хафтар в Кайро през април 2019 г., която е трябвало да подпомогне генерала в борбата му срещу международно признатото правителство на Либия.

Докладът на ООН, който е бил представен пред Съвета за сигурност в четвъртък, е станал частично известен на ДПА в събота.

Като част от т.нар. "Операция Опус" Принс предложил да подпомогне Хафтар с въоръжени летателни апарати, разузнавателни полети и плавателни съдове, както и чрез план за отвличане и убийства на високопоставени негови противници.

В доклада се твърди, че след това Принс е прехвърлил самолети в Либия и по този начин нарушил оръжейното ембарго на ООН срещу страната, която се намира в условията на продължителна гражданска война.

Принс, бивш член на американските военноморски специални части и брат на бившата министърка на образованието на САЩ Бетси Девос, през последните години е бил в тесен контакт с Тръмп и неговите сътрудници.

ДПА съобщи за мисията още презз май, като се позова на експерти на ООН, но без да разполага тогава с информация, че Принс е бил замесен в нея.

mediapool.bg