Кламер БГ - Новини: Северният обход на Бургас ще е готов през юли 2022 г.

Северният обход на Бургас ще е готов през юли 2022 г.

България

|
Вт, 21 Септ 2021г. 19:04ч.
Северният обход на Бургас ще е готов през юли 2022 г.

Северният обход на Бургас ще е готов през юли 2022 г.

Северният обходен път на Бургас, който ще изведе трафика от магистрала "Тракия", заобикаляйки града, ще е готов през юли 2022 г., съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков.

Така за новия туристически сезон, пътуващите към курортите северно от Бургас, както и тези към Варна, ще минават през изцяло нов маршрут, като от София до Слънчев бряг ще се движим по магистрала и четирилентов път без тапи, допълни той.

Валентин Граматиков днес инспектира обекта, заедно с директора на Областното пътно управление в Бургас инж. Митко Порязов и Иван Иванов, изпълнителен директор на фирмата изпълнител - "Пътстрой ВДХ" Бургас и областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Строителството на северния обход на Бургас започна в началото на годината. Към днешна дата е прокарано на етап "земно легло" около 90% от трасето, което е с обща дължина 4.7 км.

На обекта се работи усилено, не е спирано, каквато теза налагат бившите управляващи, коментира Граматиков.

Той разговаря с работниците и те са казали, че са доволни от работата си, посочват от МРРБ.

В напреднала фаза е строителството на надлеза над магистрала "Тракия", както и пътен възел тип "тромпет" в посока Сарафово. Изпълнени са изкопно-насипни работи, положени са дренажни и отводнителни системи, колектор, водостоци и др. Строят се и предвидените по проекта локални платна.

Отсечката ще бъде с две платна, с по две ленти за движение. Планирани са общо 4 пътни възела. Изграждането на 4.7 км струва 57 млн.лв. с ДДС. Средствата са осигурени от държавния бюджет.

"Изключително съм доволен от това, което виждам, а то е, че строителството не е спирано, то се изпълнява в срок, всичко е разплатено", заяви Валентин Граматиков.

Той изрично посочи, че строителните дейности продължават с нужните темпове. Ангажира се да съдейства за издаване на разрешителните за строеж, необходими за преместване на инженерните мрежи по трасето - електропроводи, водопроводи и оптична мрежа.

"Три от четирите големи съоръжения по трасето вече са изградени, което е важно за напредъка на проекта. Със северния обход ще разтоварим входа на Бургас и ще се облекчи движението", заяви инж. Митко Порязов.

Той информира, че е предвидено и изграждане на улично осветление по целия път.

mediapool.bg