Кламер БГ - Новини: Северна Корея съобщи, че вчера успешно е изстреляла ракета от подводница

Северна Корея съобщи, че вчера успешно е изстреляла ракета от подводница

Свят

|
Ср, 20 Окт 2021г. 11:33ч.
Северна Корея съобщи, че вчера успешно е изстреляла ракета от подводница

Северна Корея съобщи, че вчера успешно е изстреляла ракета от подводница

Северна Корея съобщи днес, че на 19 октомври е извършила изпитание на нова балистична ракета, която е била изстреляна от подводница, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки държавни медии на КНДР.

Южнокорейските военни още вчера, когато бе регистриран поредният военен опит на Пхенян, заявиха, че според тях става дума за балистична ракета, изстреляна от подводница.

В днешната информация на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) се казва, че новата балистична ракета, е била изстреляна от същата подводница, която е участвала през 2016 г. в изпитание на по-стар модел балистична ракета.

Според анализатори, съдейки по разпространените от КЦТА снимки, става дума за ракета, по-тънка от предишните от този вид, което значи, че на една подводница биха могли да бъдат разположени повече ракети, но с по-малък обсег. Възможно е Пхенян да е по-близо до момента, в който вече ще разполага с боеспособна подводница с балистични ракети, смятат специалисти.

В севернокорейското съобщение се посочва, че новата ракета ще допринесе много за развитието на технологиите и на подводните бойни възможности на военно-морския флот на КНДР. Не се съобщава на изпитанията да е присъстват севернокорейският лидер Ким Чен-ун.

Според Сеул ракетата е била пусната от морето близо до Синпо, севернокорейско пристанище на Японско море, където Пхенян държи подводници и техника за изстрелване от тях на балистични ракети.

mediapool.bg