Кламер БГ - Новини: Северна Корея подкрепи независимостта на двата сепаратистки района в Източна Украйна

Северна Корея подкрепи независимостта на двата сепаратистки района в Източна Украйна

Свят

|
Четв, 14 Юли 2022г. 08:40ч.
Северна Корея подкрепи независимостта на двата сепаратистки района в Източна Украйна

Северна Корея подкрепи независимостта на двата сепаратистки района в Източна Украйна

Северна Корея стана една от малкото държави в света, които признаха независимостта на двете подкрепяни от Русия сепаратистки републики - Луганск и Донецк в Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес.

В отговор украинското външно министерство скъса дипломатически отношения с КНДР и осъди решението на Пхенян като накърняващо суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост.

Северна Корея неведнъж е обвинявала САЩ за кризата в Украйна, твърдейки, че западната "хегемонистична политика" оправдава руската офанзива в Украйна и че Москва се защитава.

В сряда за признаването от Пхенян на двете отцепили се от Украйна "народни републики" - Донецка и Луганска - за независими държави, съобщи лидерът на ДНР Денис Пушилин.

Така Корейската народнодемократична република (КНДР) стана третата държава след Русия и Сирия, признала независимостта им.

По-късно севернокорейски медии съобщиха, че външният министър на страната Чхое Сун-хои е изпратил предишния ден писма до лидерите на двете отцепнически републики, за да ги уведоми за признаването им и да изрази желание за развитие на дипломатически отношения.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че търсенето от страна на Москва на подкрепа от Пхенян показва, че тя "вече няма други съюзници по света

освен страни, които зависят от нея финансово и политически".

Украйна вече беше замразила отношенията си с КНДР заради международните санкции, наложени й заради ядрената й и ракетна програма.

Нивото на изолация на Русия скоро ще достигне нивото на изолация на КНДР, заяви Кулеба.

mediapool.bg