Кламер БГ - Новини: Северна Корея отхвърли възможността за преговори със САЩ

Северна Корея отхвърли възможността за преговори със САЩ

Свят

|
Четв, 18 Март 2021г. 10:02ч.
Северна Корея отхвърли възможността за преговори със САЩ

Северна Корея отхвърли възможността за преговори със Съединените щати, докато не се откажат от, според нея, враждебната си политика, предадоха световните агенции.

Високопоставен севернокорейски дипломат каза, че САЩ са се опитали наскоро да установят контакт. Първата заместник-министърка на външните работи Цой Сон-хи обаче нарече американската инициатива "евтин трик" за печелене на време и на общественото мнение, който няма да получи отговор, докато Вашингтон не прекрати враждебните си политики към Пхенян. Тя посочи конкретно военните учения и санкциите.

"Това, което чуваме от Съединените щати (след идването на власт на администрацията на новия президент Джо Байдън), са само безумната теория за заплахата от Северна Корея и неоснователната реторика за пълна денуклеаризация", заяви Цой.

Северна Корея излезе с този коментар в момент, когато държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин са на посещение в Южна Корея.

Преди това двамата бяха в Япония, а по-късно днес Блинкън ще разговаря в Аляска с най-високопоставените китайски представители в областта на външната политика.

В сряда в Южна Корея, държавният секретар на САЩ обвини Северна Корея в "системни и широко разпространени злоупотреби срещу собствения си народ". Съединените щати и техните съюзници са ангажирани с прекратяването на севернокорейската ядрена програма, каза той.

mediapool.bg