Кламер БГ - Новини: Северна Корея отново проведе изпитание с балистични ракети

Северна Корея отново проведе изпитание с балистични ракети

Свят

|
Пет, 23 Дек 2022г. 13:08ч.
Северна Корея отново проведе изпитание с балистични ракети

Северна Корея отново проведе изпитание с балистични ракети

Южнокорейската армия съобщи, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с голям обсег в източна посока, след като преди по-малко от седмица Пхенян проведе изпитание с две ракети със среден обсег, предаде информационна агенция Йонхап.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че ракетите са били изстреляни от района Сунан край Пхенян в 16:32 ч. местно време и че те са прелетели съответно около 250 и 350 километра.

Севернокорейското изпитание бе проведено, след като във вторник имаше съвместно военно учение на САЩ и Южна Корея, в което се включиха американски стратегически бомбардировачи Б-52Ейч, както и изтребители стелт Ф-22. Маневрите бяха демонстрация на сила, след като в неделя Пхенян изстреля две ракети, а по-късно заяви, че въпрос за изпитание, свързано с разработването на разузнавателен сателит.

Южнокорейската армия осъди поредното севернокорейско изпитание като "значителна провокация", която нарушава мира и стабилността не само на Корейския полуостров, но също и на международната общност и представлява "явно" нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

"Осъждаме ги и призоваваме незабавно да спрат", се казва в позиция на Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея. "Армията ни поддържа твърда готовност, основана на способностите ни да дадем категоричен отговор на всяка севернокорейска провокация", се казва още в текста.

mediapool.bg