Кламер БГ - Новини: Северна Корея изстреля балистични ракети и предупреди, че ще превърне Тихия океан "в полигон"

Северна Корея изстреля балистични ракети и предупреди, че ще превърне Тихия океан "в полигон"

Свят

|
Пон, 20 Фев 2023г. 07:46ч.
Северна Корея изстреля балистични ракети и предупреди, че ще превърне Тихия океан "в полигон"

Северна Корея изстреля балистични ракети и предупреди, че ще превърне Тихия океан

Северна Корея изстреля две предполагаеми балистични ракети с малък обсег към водите край източното крайбрежие на страната. Според военните ракетите са били изстреляни от района на Сукчон северно от Пхенян към Японско море рано тази сутрин. Влиятелната сестра на лидера Ким Чен-ун предупреди за опасност от превръщането на Тихия океан в "полигон за стрелба", предаде Ройтерс.

Японската брегова охрана заяви, че Северна Корея е изстреляла три снаряда, които биха могли да бъдат балистични ракети, като всички са паднали в рамките на няколко минути. И трите са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей (NHK).

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Йо-чен, публикува свое изявление, в което предупреждава срещу засиленото присъствие на американски "стратегически активи" на Корейския полуостров. "Внимателно проучваме влиянието, което то би оказало върху сигурността на нашата държава", се казва в изявлението ѝ. "Честотата на използване на Тихия океан като наше стрелбище зависи от характера на действията на американските сили", пише още Ким

Изстрелването се случва само два дни след като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета в морето край западното крайбрежие на Япония, което тя нарече "учение за внезапно изстрелване".

Днешното изстрелване е третото голямо оръжейно изпитание на Севера тази година, след като Пхенян заплаши с "безпрецедентно настойчив и силен" отговор, докато Южна Корея и САЩ се подготвяха за ежегодните си военни учения като част от усилия за отблъскване на нарастващата ядрена и ракетна заплаха от страна на Северна Корея.

Япония възнамерява да поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН след поредните изстрелвания на ракети от страна на Северна Корея, заяви японският премиер Фумио Кишида, цитиран от ДПА.

mediapool.bg