Кламер БГ - Новини: Сградата на ЕК в София беше изцапана с червена боя

Сградата на ЕК в София беше изцапана с червена боя

България

|
Нед, 21 Май 2023г. 22:50ч.
Сградата на ЕК в София беше изцапана с червена боя

Снимка: БГНЕС

Сградата на Представителството на Европейската комисия в София, в която се помещава и Бюрото на Европарламента, беше изцапана с червена боя по време на протест на симпатизанти на "Възраждане", на който бяха и депутати от партията.

В страницата си във Фейсбук от партията по-рано в неделя обявиха, че ще отидат пред сградата на ЕК в София, за да протестират "срещу намесата на Брюксел във вътрешните ни работи", припомня БТА.

Демонстрацията, която се състоя следобед, блокира за около половин час движението по ул. "Г. С. Раковски". В района имаше засилено полицейско присъствие.

В официална позиция ЕК осъди вандалските прояви срещу сградата на нейното представителство.

Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи, се отбелязва в позицията. "Ще уведомим компетентните власти, които носят отговорност за разследването на случая", пише в нея.

Министерството на външните работи също категорично осъди посегателството срещу сградата на Дома на Европа в София.

"Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява", заявяват от външното министерство.

mediapool.bg