Кламер БГ - Новини: Японският премиер назначи нови министри на отбраната и на външните работи

Японският премиер назначи нови министри на отбраната и на външните работи

Свят

|
Ср, 11 Септ 2019г. 14:12ч.
Японският премиер назначи нови министри на отбраната и на външните работи

Японският премиер Шиндзо Абе обяви в сряда промени в състава на кабинета, като смени по-специално министрите на отбраната и на външните работи. Това съобщи на пресконференция правителственият говорител, предаде Франс прес.

Ключовите функции са поверени на фигури, присъствали вече в управляващия екип; някои обаче сменят поста си.

Досегашният външен министър Таро Коно поема отбраната, което може да се разчете като знак, че Абе подкрепя неговата решимост в неотдавнашните все по-остри спорове с Южна Корея.

Тошимицу Мотеги, водил досега от японска страна консултациите със САЩ по търговските въпроси след излизането на Вашингтон от Транстихоокеанското партньорство (ТПП), вместо икономическото съживяване ще се залови с дипломацията. Това може да се разглежда като награда, тъй като се очаква Япония и САЩ да обявят скоро, че сключват споразумение в търговията, посочва АФП.

Постът външен министър обаче е сред най-деликатните с оглед напрегнатите отношения с Южна Корея, териториалните спорове с Китай и Русия, обидите от страна на съюзника САЩ и увъртанията на Северна Корея по повод ядрената й програма.

Японският правителствен говорител Йошихиде Суга - стожер на екипа и главен секретар на правителството, запазва досегашните си постове също като вицепремиера Таро Асо, който е и министър на финансите.

Има и 13 нови лица - за околната среда например ще отговаря популярният и многообещаващ млад политик Шиничиро Коидзуми, син на бивия премеир Джуничиро Коидзуми.

Жените министри в новия състав са само две (ще отговарят за вътрешните работи и за олимпийските игри), макар Шиндзо Абе все така да твърди, че се стреми към общество с "бляскаво" женско присъствие, допълва АФП.

mediapool.bg