Кламер БГ - Новини: Южнокорейски депутат се извини за твърдението си, че Ким Чен-ун е тежко болен

Южнокорейски депутат се извини за твърдението си, че Ким Чен-ун е тежко болен

Свят

|
Пон, 04 Май 2020г. 09:52ч.
Южнокорейски депутат се извини за твърдението си, че Ким Чен-ун е тежко болен

Бивш високопоставен севернокорейски дипломат и настоящ депутат в Южна Корея се извини за твърдението си, че лидерът на КНДР Ким Чен-ун е толкова болен, че не може да стои изправен, след като Ким се появи преди няколко дни в държавните медии на публично събитие със стотици други официални лица, на което пушеше и вървеше бодро, предаде Ройтерс.

Ким изчезна от държавните медии в продължение на няколко седмици, което породи слухове за неговото здраве и местонахождение.

В събота обаче севернокорейски медии публикуваха снимки на Ким Чен-ун на церемонията по откриването на завод за изкуствени торове.

Появата му нанесе удар на надеждността на някои бегълци от КНДР, които твърдяха, че той може да е тежко болен или да е починал, отбелязва Ройтерс.

Един от тези бегълци, Тхе Йон-хо, е бил заместник-посланик на КНДР във Великобритания. Той избяга в Южна Корея през 2016 г. и стана депутат в нейния парламент миналия месец.

"Осъзнавам, че една от причините много от вас да са гласували за мен е била очакването, че ще правя точни анализи и прогнози по севернокорейски въпроси. Чувствам вината и тежката отговорност и поднасям извинения на всички", каза той.

Другият известен беглец от КНДР, който стана депутат в Южна Корея, Джи Сон-хо, беше заявил в интервю, че е 99 процента сигурен, че Ким е починал след сърдечно-съдова операция и че това ще бъде скоро обявено.

Управляващата в Южна Корея Демократична партия разкритикува двамата депутати за безразсъдното им поведение, което според нея може да нанесе повече вреди от грешно информиране на обществеността. Един от членовете й заяви, че тези депутати трябва да бъдат изключени от парламентарните комисии за разузнаването и отбраната.

mediapool.bg