Кламер БГ - Новини: Шотландия направи безплатни дамските превръзки и тампони

Шотландия направи безплатни дамските превръзки и тампони

Свят

|
Ср, 25 Ноем 2020г. 14:27ч.
Шотландия направи безплатни дамските превръзки и тампони

Шотландия стана в първата държава в света, която направи продуктите, необходими на жените при менструация, безплатни за всички, съобщи ББС.

Членовете на шотландския парламент единодушно одобриха законопроекта за безплатно предоставяне на такива продукти. Схемата трябва да заработи до две години.

Всъщност с приемането на закона Шотландия продължава вече предприетите стъпки в посока справяне с т.нар. менструална бедност.

Страната беше първата в света, която направи свободно достъпни дамските превръзки, тампони и други продукти в училищата, колежите и университетите. Шотландското правителство подкрепя тази инициатива с 5.2 млн. паунда годишно, а отделно 500 хил. паунда се предоставят на благотворителна организация за доставка на безплатни продукти за менструация на домакинствата с ниски доходи. Други 4 млн. паунда се отпускат на общините за осигуряване на дамски превръзки и тампони в обществени места, а 50 хил. лири се дават на спортни клубове със същата цел. Множество кръчми и ресторанти в страната също осигуряват на добра воля такива продукти свободно в тоалетните си.

Сега гласуваният законопроект е внесен от лейбъристката Моника Ленън. Тя води кампания за прекратяване на проблема с осигуряване на необходимите продукти от 2016 г. насам.

Тя каза, че това е "практичен и прогресивен" законодателен акт, който е още по-важен поради пандемията на коронавируса.

"Менструацията не спира при пандемии и работата за подобряване на достъпа до тампони, дамски превръзки и други продукти за еднократна употреба никога не е била по-важна", коментира тя.

Налице е явление, наричано "менструална бедност", т.е. когато хората с ниски доходи не могат да си позволят или да получат достъп до необходимите им продукти.

При продължаващ средно около пет дена менструален цикъл, тампоните и превръзките могат да струват до 8 паунда на месец, а някои жени имат проблем с осигуряването на тези средства за собствената си хигиена.

Проучване сред над 2000 души установило, че около всеки четвърти в училище, колеж или университет в Шотландия е имал проблеми при осигуряване на необходимото при менструация.

Този проблем е налице и в цяла Великобритания. Около 10% от момичетата в Обединеното кралство не са в състояние да си позволят необходимото им при цикъл; 15% са си ги осигурявали с усилие; и 19% са използвали по-неподходящ продукт поради разходите, сочи проучване. Затова правителството на Великобритания има свои собствени инициативи относно "менструалната бедност". В Англия от 1 януари 2021 г. се предвижда в училищата също да се разполагат безплатни дамски превръзки и тампони.

Освен с "менструалната бедност", законопроектът се справя и с притеснението на младите момичета да кажат, че са в цикъл. Изследователите казват, че това е проблем за младите момичета. Установено е, че 71% от 14-21 годишните се чувстват неудобно да купуват продукти за менструалния си цикъл.

mediapool.bg