Кламер БГ - Новини: Шефът на германското контраразузнаване противоречи на Меркел за Кемниц

Шефът на германското контраразузнаване противоречи на Меркел за Кемниц

Свят

|
Пет, 07 Септ 2018г. 12:09ч.
Шефът на германското контраразузнаване противоречи на Меркел за Кемниц

Шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен каза, че липсва достоверна информация, която да предполага, че по време на протестите на крайната десница в източния град Кемниц е имало изстъпления срещу чужденци. Така той влезе в противоречие с твърденията на канцлерката Ангела Меркел, съобщи ДПА.

Според Масен "няма доказателства, че видеоматериалите, циркулиращи в интернет, са автентични". Той подчерта, че според внимателната оценка на правоохранителните органи "има основания да се предполага, че става дума за целенасочена дезинформация с вероятна цел да се отвлече вниманието на обществеността от убийството в Кемниц".

Веднага след уличното насилие в Кемниц, предизвикано от убийството на германски гражданин, както следствието твърди - от двама кандидати за убежище, Меркел каза, че от видеоматериалите "ясно личи ненавистта и свързаното с нея преследване от тълпата на невинни хора".

Тя не се съгласи с оценката на кондсервативния премиер на Саксония Михаел Кречмер, който заяви в местния ландтаг (регионалния парламент), че в града не е имало преследвания и погроми по време на шествията на десните, които според него са били неправилно представени в медиите.

Същото сега казва и шефът на контраразузнаването, отбелязва ДПА.

Дясната групировка "Про Кемниц" обяви, че смята да организира в града тази вечер нова демонстрация срещу "насилието, причинявано от чужденците".

mediapool.bg