Кламер БГ - Новини: Швейцария образува дело за политически шпионаж срещу руски агенти

Швейцария образува дело за политически шпионаж срещу руски агенти

Свят

|
Ср, 24 Окт 2018г. 14:45ч.
Швейцария образува дело за политически шпионаж срещу руски агенти

Федералният съвет на Швейцария даде зелена светлина за започване на криминално разследване срещу двамата руснаци, заподозрени в политически шпионаж.

Властите твърдят, че двамата заподозрени, които бяха задържани в Холандия през април т.г., са планирали кибератака срещу лабораторията в Шпийц край Берн и са започнали атака срещу офиса на Международната антидопингова агенция (WADA) в Лозана.

Швейцарското министерство на правосъдието съобщи във вторник, че е дало зелена светлина на главния прокурор за разследването, което е стартирало през март март 2017 г. срещу двама руснаци, заподозрени в кибератака срещу европейската централа на WADA. През пролетта на 2018 г. същите двама руски агенти са били на път за лабораторията в Шпийц, когато са били задържани от холандските служби и върнати в Русия.

Делото досега е било висящо, тъй като за политически мотивирани престъпления се изисква разрешение на правителството.

Лабораторията в Шпийц е сертифицирана лаборатория на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и участва в разследването на химически атаки в Сирия, а също и в анализа на уликите за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английското градче Солсбъри.

Руснаците са се опитали да атакуват швейцарската лаборатория в момент, докато тя е идентифицирала неврнопаралитичното вещество "Новичок", с което според британските власти са отровени Скпирал и дъщеря му.

Световната антидопинговата агенция от своя страна е трън в очите на Москва от няколко години, след като изобличи масови измами с използването на допинг от руски спортисти. През 2015 г. WADA отне правата на Руската антидопингова агенция заради неспазване на стандартите на Световната антидопингова агенция след като излязоха доказателства, че измамите с допинг проби на руски спортисти на олимпиадата в Сочи през 2014 г. са били оторизирани от руското правителство.

Русия призна за нередности в антидопинговата си програма, но отхвърли съществуването на подкрепяна от правителството политика на измами в тази област.

WADA възстанови правата на Руската антидопингова агенция през септември т.г.

Подробностите около ареста на двамата руски агенти са неизвестни, но на 26 март 2018 холандският министър-председател Марк Рюте съобщи, че двама служители на руското разузнаване са били изгонени от страната в резултат на случая "Скрипал".

Разрешението на швейцарското правителство за криминално разследване дава право на швейцарската прокуратура да наложи принудителни мерки спрямо заподозрените. Издаването на международна заповед за арест на двамата руснаци обаче едва ли е възможна заради политическия характер на делото, отбелязва Swissinfo.

На 14 септември швейцарският в. Tages Anzeiger и холандският NRC Handelsblad съобщиха, че двама руснаци са били задържани в Хага през пролетта на т.г по подозрение в шпионаж. По данни на двете издания, арестуваните са сътрудници на руското военно разузнаване ГРУ и у тях е открито оборудване за хакерски взлом срещу компютърната мрежа на лабораторията в Шпийц.

Руснаците бяха заловени при съвместна операция на холандските, британските и швейцарските спецслужби. Швейцарската разузнавателна служба NDB потвърди участието си в операцията, уточнявайки, че в хода й са били предотвратени незаконни действия, насочени срещу важни обекти срещу инфраструктурата на Швейцария.

Имената на двамата руснаци не бяха посочени.

Руското посолство в Берн определи медийните публикации за операцията в Хага като абсурден опит за нагнетяване на антируски настроения и заяви, че не разполага с информация за двамата задържани агенти.

Това се е случило преди половин година, защо сега пишат чак сега, това буди много въпроси, се казва в изявлението на посолството, което допълва, че позоваването на неназовани източници е твърде спорно.

Няколко дни след като стана известно за спецоперацията в Хага, швейцарското външно министерство поиска от Русия да прекрати незаконните си разузнавателни операции в Швейцария. В изявлението се посочва, че през 2018 г. министерството три пъти е викало руския посланик, за да изрази загриженост по повод руските шпионски операции.

Москва отхвърля обвиненията като необосновани.

mediapool.bg