Кламер БГ - Новини: Шведската екоактивистка Грета Тунберг напуска училище

Шведската екоактивистка Грета Тунберг напуска училище

Свят

|
Съб, 01 Юни 2019г. 13:01ч.
Шведската екоактивистка Грета Тунберг напуска училище

Шведската активистка за климата Грета Тунберг планира да прекъсне училище за една година, за да се посвети на своята международна кампания, заявиха източници, цитирани от ДПА.

16-годишната Тунберг привлече вниманието към въпроса за климата, обвинявайки настоящите световни лидери, че разочароват младите хора, като не правят достатъчно за спиране на климатичните промени, и оглавявайки поредица от младежки протести. Тя възнамерява да участва в среща на върха на ООН за климата през септември в Ню Йорк и в климатичната конференция на световната организация през декември в Чили. Миналата година Тунберг присъства на климатичната конференция на ООН в полския град Катовице.

След края на тази учебна година тя планира да се посвети изцяло на своята кампания за климата, заявиха източниците, цитирани от ДПА.

Според съобщенията, които се появиха най-напред в шведския вестник "Дагенс нихетер", Тунберг не се тревожи за своя напредък в училище и възнамерява да премине в по-горните класове с една година по-късно от обичайното. По думите й моментът е решаващ.

"Това трябва да стане сега. 2020 е годината, в която трябва да обърнем кривата на емисиите надолу, ако искаме да задържим глобалното затопляне в рамките на 1.5-2 градуса по Целзий", каза тя пред в. "Дагенс нихетер".

Тунберг не пътува със самолет, затова заедно със своето семейство тя проучва как може да прекоси Атлантическия океан, вероятно с кораб, заявиха източниците.

mediapool.bg