Кламер БГ - Новини: "Часовник на смъртта на Тръмп" се появи на "Таймс Скуеър"

"Часовник на смъртта на Тръмп" се появи на "Таймс Скуеър"

Свят

|
Вт, 12 Май 2020г. 14:34ч.
"Часовник на смъртта на Тръмп" се появи на "Таймс Скуеър"

"Часовник на смъртта на Тръмп", който отброява смъртните случаи от Covid-19, които е можело да бъдат избегнати, ако президентът Доналд Тръмп не е бездействал, се появи на площада "Таймс Скуеър" в Ню Йорк, предадоха световните агенции.

Електронното табло върху покрива на една от сградите на популярния площад е заработило в понеделник и вече отброява над 48 хиляди случая при общо над 80 хиляди жертви на коронавируса в САЩ. Автор на "Часовника на смъртта на Тръмп" е режисьорът Юджийн Ярецки.

Работещият в Ню Йорк режисьор, който е два пъти носител на наградата на филмовия фестивал за независимо изкуство "Сънданс", обяснява, че 60 процента от смъртните случаи в САЩ е можело да бъдат избегнати, ако Тръмп не беше е отказал да действа по въпроса с коронавируса. Само седмица преди 16 март, ако са били взети мерките, е можело тези 48 хил. души да са живи, смята авторът на идеята, цитирайки епидемиолози.

Според Ярецки тези животи са загубени незаслужено заради липсата на достатъчно отговорно лидерско поведение в условията на кризата и затова техният брой трябва да стои по същия начин, по който имената на жертвите на войни стоят по мемориалите.

mediapool.bg