Кламер БГ - Новини: Хуманитарни противогази и кухненски ръкавици. С какво Русия помогна на САЩ

Хуманитарни противогази и кухненски ръкавици. С какво Русия помогна на САЩ

Свят

|
Нед, 03 Май 2020г. 18:14ч.
Хуманитарни противогази и кухненски ръкавици. С какво Русия помогна на САЩ

Руските власти предоставиха на САЩ сметка за почти 660 хиляди долара за медицинското оборудване и защитни средства, доставени на 1 април като хуманитарна помощ. Според американските специалисти част от доставката се оказала безполезна, разкрива руската редакция на ББС.

За това, че американската страна се е съгласила да плати половината доставка, направена в началото на миналия месец, стана ясно веднага след като транспортният самолет Ан-124 "Руслан" от Въздушно-космическите сили на Русия кацна на нюйоркското летище Кенеди.

Преди това в Кремъл казваха, че става дума за "помощ от хуманитарен характер", а Доналд Тръмп публично приветства руската инициатива. "Това беше много приятен жест от страна на президента Путин, и можех да кажа: "Не, благодаря", или можех да кажа: "Благодаря", но това беше голям самолет с медицинска екипировка от много високо качество, и аз казах: "Ще приема това", заяви президентът на САЩ, отговаряйки на въпросите на журналистите на 2 април.

По думите на говорителя на Кремъл и прессекретар на президента Путин Дмитрий Песков, договорката за изпращането на хуманитарния товар е била направена по време на телефонен разговор между лидерите на двете държави. "На фона на тежката епидемиологична ситуация в Америка беше предложена помощ под формата на медицинска техника и защитни средства", подчерта той. Че част от "хуманитарната помощ" ще бъде платена, Песков не спомена.

Още на следващия ден официалният представител на държавния департамент Морган Ортаус в Туитър заяви, че "САЩ са се съгласили да получат от Русия необходимото медицинско оборудване, включително апарати за вентилация на белите дробове и средства за персонална защита".

След редица уточнения руското министерство на външните работи все пак призна, че половината "хуманитарна помощ" е била платена от Руския фонд за преки инвестиции. Останалото американската страна трябва за плати "самостоятелно".

Какво достави "Руслан"?

Според описа на хуманитарния товар, с който телевизия АВС разполага от американската агенция за управление на извънредните ситуации ( FEMA), на борда на руския товарен самолет е имало 4 хиляди напълно закриващи лицето промишлени противогази М-95, 15 хиляди респиратора, 80 хиляди опаковки антисептик, 400 хиляди различни предмети от медицинско облекло, включително защитни комбинезони и 30 хиляди ръкавици. Сред тях, наистина, се оказаха както хирургически, така и гумени, използвани в кухнята.

Освен това в САЩ са били доставени 45 апарата за вентилация на дробовете "Авента-М".

В отговор на запитване от руското ББС, от американската агенция по извънредните ситуации са потвърдили, че товарът е бил предаден в поделенията на агенцията в щатите Ню Йорк и Ню Джърси, но не са могли да уточнят дали оборудването е било доставено в болницата.

"Доколкото ми е известно, с апаратите за вентилация на белите дробове имаше проблеми, тъй като те са произведени за напрежение 220 волта, а в електрическата мрежа на САЩ се използва напрежение 110 волта", предпазливо предположи представител на агенцията.

Той също потвърди, че промишлените противогази М-95, пратени от руска страна, "отговарят на изискванията на военните за защита от химическа и биологическа заплахи", но не се ползват в медицинските учреждения.

Товар от забранителния списък?

Многобройните анализатори в САЩ оцениха пристигналата "хуманитарна помощ" като поредния "пропаганден капан" на Кремъл.

В Туитъра си бившият командващ войските на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис заяви, че доставения товар е "не подарък от Кремъл, а подарък за Кремъл".

Най-малко две руски структури, участвали в изпращането на товара, са в американския забранителен списък. Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) беше включен в списъка на секторните санкции на САЩ през юли 2014 във връзка със събитията в Украйна. Малко преди това санкции бяха въведени и по отношение на концерна "Радиоелектронни технологии", едно от чиито подразделения – Уралският приборостроителен завод – е производител на същите тези апарати за изкуствена вентилация на белите дробове "Авента-М", включени в "хуманитарната доставка".

По думите на бившия координатор на санкционната политика на Държавния департамент на САЩ Даниел Фрид, въведените срещу РФПИ и концерна "Радиоелектронни технологии" санкции предвиждат забрана за привличане на кредити и заеми, а също въвеждат визови забрани за ръководителите. Американските граждани и компании нямат право да извършват икономическа дейност и да купуват произведено с тяхното участие оборудване.

"Става дума за хуманитарен товар в условията на епидемия, така че в този случай могат да се направят определени изключения", предположи дипломат пред руската служба на ББС.

От американската агенция по извънредните ситуации подчертават, че въпросът за заплащането от американска страна на "хуманитарната помощ" вече е решен. "Държавният департамент получи окончателната сметка, предоставена от правителството на Русия за сумата от 659 283 долара. След като документите бъдат окончателно оформени, Държавният департамент ще плати фактурата, а агенцията по извънредните ситуации, на свой ред, ще покрие направените от дипломатическото ведомство разходи", обясняват от агенцията.

mediapool.bg