Кламер БГ - Новини: Ходорковски: Стига толкова приятелство с бандитите

Ходорковски: Стига толкова приятелство с бандитите

Свят

|
Пон, 25 Ян 2021г. 18:08ч.
Ходорковски: Стига толкова приятелство с бандитите

В отношенията си с Русия Западът не трябва да се ограничава само с това от време навреме да говори за недопустимостта на политическите репресии. Той трябва да противодейства на съучастниците на Путин. Това пишу на страниците на германския Frankfurter Allgemeine Zeitung бившият руски петролен магнат, изпаднал в немилост пред Кремъл, Михаил Ходорковски.

Даже по руските стандарти отравянето на Алексей Навални излезе извън рамките на обичайното отношение на властите към техните критици. Връщането на Навални в Русия и незабавният му арест въпроизведоха традиционния руски шаблон: президентът вкарва в затвора своя конкурент и по този начин го превръща в жертва на режима, посочва Ходорковски.

Имаше ли Навални друг избор, пита той. Не, и аз мога добре да го разбера. Та нали през 2003 година самият се намирах в същата ситуация: да остана в САЩ и така мълчаливо да се призная за виновен в очите на стотици хиляди привърженици и сътрудници, да превърна всички тях в собствените им очи в съучастници на престъпник и дори да загубя собствения си глас? Или да се върна, влизайки в безперспективна борба, но да бъда чут? Тогава взех своето решение. Неговата цена са 10-те години в затвор и лагер, а неговата награда – запазването на моето достойнство. Алексей също взе своето решение. Той също стана жертва на режима, но запази моралното си право да участва в борбата за власт. Отчаяно се надявам, че цената за неговото решение ще се окаже по-малка от цената, която платих аз, пиша в статията си Ходорковски.

Имаше ли друг избор Путин, се пита по-нататък авторът. И отговаря, че при днешния етап на ескалаци , руският президент вече не е имал друг избор. В путинска Русия властта по същността си е престъпна. В престъпната банда законът няма значение, също както и мнението на обществото и неговите институции. Или си най-хитрият и жестокият и смачкваш конкурентите си със сила, или в бандата ще се появи нов главатар, пише Ходорковски.

Според него на Путин ще му е все по-трудно да удържа властта. По думите му Путин не вижда друг изход, освен да остава на власт: прекалено голям е рискът в случай на оттегляне от властта да се окаже зад решетките. Натиск и гаранции или по-силен натиск без гаранции някой ден ще сломят гръбнака на путинската банда, пише някогашният олигарх.

Следващият въпрос, на който се спира той, е какво може да направи Западът. Може да стои настрана и от време навреме да публикува съобщения за медиите за "недопустимостта на такива нецивилизовани действия". Като при това си затваря очите за факта, че тази позиция се подкупва от нескрита политическа корупция и разрушава доверието към Запада като пример за хуманност – не само в очите на руснаците и другите общества, търсещи такъв пример, но и вътре в самаите западни общества. Но Западът може и ясно да покаже какво смята за неприемливо, когато някой управлява страната си като банда престъпници, а по същия начин се отнася и към другите държави.

Разбирам колко е трудно да оставаш верен на закона и заедно с това да изпълниш предложенията на Навални за санкционни списъци. Така или иначе обаче верността към закона въобще не пречи на правосъдието в западните страни да извади наяве съучастниците на Путин и неговите "чували с пари" и да привлече виновните към отговорност. Още повече, че те навярно са известни или би трябвало да бъдат известни на правосъдието, пише Ходорковски.

Засега обаче Западът предпочита са извлича печалби от доставките за путинските дворци, да тупа по рамото "приятеля Владимир" и да не забелязва какво разрушаващо въздействие оказва тази позиция върху обществения морал. Убеден съм, че събитията във Вашингтон на 6 януари бяха само първи предвестник на този опасен път. Живеем във времена на глобализация, а Русия в продължение на стотици години е част от европейската, а сега – от евроатлантическата цивилизация. В тази цивилизация не може да има място за приятелство с бандити, пише в заключение Михаил Ходорковски.

mediapool.bg