Кламер БГ - Новини: Хиляди демонстрираха в Хонконг за права и свободи

Хиляди демонстрираха в Хонконг за права и свободи

Свят

|
Нед, 07 Юли 2019г. 16:14ч.
Хиляди демонстрираха в Хонконг за права и свободи

Хиляди хора, повечето облечени с черни ризи, а някои развяващи британски флагове, демонстрираха днес по улиците на Хонконг в знак, че няма да се откажат от протестите си срещу спорния закон за екстрадиция, предаде АП.

Под възгласи "Свобода на Хонконг" и окуражаващи думи към съгражданите си демонстрантите преминаха през търговския център, често посещаван от жители на континентален Китай. Демонстрантите стигнаха до железопътна гара, която свързва чрез високоскоростни влакове автономната област Хонконг със съседната китайска провинция Гуандун и други големи градове в континентален Китай.

Около гарата полицията бе поставила големи заграждения и допускаше вътре само хора с резервации за пътуване.

Организаторът на проявата Вентъс Лау обяви, че целта на днешния протест е двойствена: да потвърди исканията на демонстрантите към назначената от Пекин местна управа и да даде възможност на посетителите от другите китайски провинции да добият представа от първа ръка за протестното движение. "Информацията до голяма степен е блокирана на континента. Ние искаме да им покажем истинския облик и посланието на хонконгците", каза Лау.

През юни хонкогската управа обяви проектозакон, който предвижда жители на Хонконг да бъдат екстрадирани в Китай, за да бъдат съдени там. Това породи масови протести поради опасения, че мярката допълнително ще подкопае правата и свободите на хонконгците, каквато тенденция има през последните години. Градът има право на своя законодателна система в срок от 50 години, след като Великобритания върна територията на Китай през 1997 г., припомня АП.

mediapool.bg