Кламер БГ - Новини: Хиляди в щата Уисконсин чакаха с часове да гласуват на първични избори

Хиляди в щата Уисконсин чакаха с часове да гласуват на първични избори

Свят

|
Ср, 08 Апр 2020г. 12:56ч.
Хиляди в щата Уисконсин чакаха с часове да гласуват на първични избори

Изборните бюра в американския щат Уисконсин затвориха след първото гласуване в САЩ в разгара на пандемията от коронавируса. Резултатите от тези спорни избори, включително двубоя за номинацията на демократите между Джо Байдън и Бърни Сандърс, ще станат известни чак след седмица, предаде Франс прес.

Хиляди хора със защитни маски, стараещи се да спазват нужната дистанция и преодолявайки страха си, се явиха пред урните в щата, чиито власти преди две седмици призоваха населението да си остане у дома.

Въпреки федералните здравни изисквания избирателите чакаха с часове на дълги опашки пред претъпкани изборни бюра, за да участват в определянето на претенденти за президентския пост на първичните избори, отбелязва Асошиейтед прес.

Хиляди други жители на щата си останаха вкъщи, тъй като не искаха да рискуват здравето си, дори след като републикански представители продължиха изборите по план на фона на нареждане хората да си стоят у дома.

Мнозина потенциални гласоподаватели, останали си вкъщи, обаче се оплакаха, че поисканите от тях бюлетини за гласуване чрез пълномощник така и не са пристигнали и това ги е лишило от възможността да упражнят демократичното си право на глас.

Джо Байдън се надява щатът да му помогне да нанесе нов съкрушителен удар на съперника си Бърни Сандърс в борбата за президентската номинация на Демократическата партия. Кой ще е победителят обаче може да е по-маловажно от решението на Уисконсин да разреши изобщо произвеждането на избори, което може да има сериозно отражение върху следващите първични избори и дори върху президентските избори през есента.

mediapool.bg