Кламер БГ - Новини: Макар и по-малко "жълтите жилетки" предизвикаха сблъсъци в Париж

Макар и по-малко "жълтите жилетки" предизвикаха сблъсъци в Париж

Свят

|
Съб, 22 Дек 2018г. 20:09ч.
Макар и по-малко "жълтите жилетки" предизвикаха сблъсъци в Париж

Значително малък брой "жълти жилетки“ излязоха на протест във Франция за шести пореден уикенд, съобщава АФП. В Париж, който се превърна в сцена на опустошителни бунтове при предишните демонстрации, трафикът беше нормален, а повечето магазини, с изключени на няколко луксозни бутика в центъра, бяха отворени.

Най-малко 800 души са се включили в съботните демонстрации в различни райони в Париж, но отново се е стигнало да сблъсъци с полицията и са били задържани 65 души, предаде ББС. Четирима от тях са оставени в ареста.

Наложи се дори френската полиция да използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне неколкостотинте "жълти жилетки", протестиращи на прочутия булевард Шанз-Елизе в Париж, съобщи телевизия Бе Еф Ем.

Това наложи местните ресторанти спешно да приберат масите, изнесени навън, посочи ТАСС

Едва 20 протестиращи се събраха пред Триумфалната арка, съобщиха от полицията. Други 200 демонстранти обсадиха туристическия район Монмартр и базиликата "Сакре кьор“.

Акцията във Версай, която се предполагаше, че ще е най-многобройната, събра едва няколко десетки демонстранти. Местни медии допускат, че призивите да се излезе днес във Версай може да са били маневра за отвличане на вниманието.

Френското министерство на вътрешните работи съобщи, че за опазването на обществения ред са мобилизирани около 4000 полицаи и жандармеристи, включително над 1200 в Париж.

Протестиращите призоваваха за блокиране на границите на Франция с Испания, Белгия, Германия и Италия и заплашваха да не пропускат камиони и товарни превозни средства.

Опасявайки се от безредици, властите затвориха популярния сред туристите дворец Версай и градините около него. Те призоваха към бдителност собствениците на заведения и магазини в Париж, повечето от които не работеха през последните два уикенда.

ДПА отбелязва, че вчера и днес е имало отделни демонстрации на "жълтите жилетки".

Около 100 души се събраха в Страсбург на моста "Европа" близо до границата с Германия. Те предизвикаха временно нарушение на транспорта, преди да пристигнат силите за сигурност, съобщи "Франс енфо".

В южния град Перпинян 36-годишен водач на автомобил почина от раните си снощи, след като се удари в камион, участващ в протестите.

Забавяния в автомобилното движение имаше и на югозапад в района на границата с Испания.

През последните седмици общонационалните демонстрации изглежда губят инерция, отбелязва ДПА.

Вчера френският парламент одобри нови разходи, чиято цел е да успокоят протестиращите от движение на "жълтите жилетки". Приетият законопроект предвижда от догодина извънредният труд да бъде освободен от данъчно облагане, както и серия от мерки в помощ на бедни и пенсионери, само часове след като бяха приети от долната камара на парламента. Очаква се те да влязат в сила в началото на 2019 г.

Протестите продължават, но с по-малък броя участници. По данни на френското МВР в четвъртък в страната са демонстрирали 4000 души – най-малко от началото им на 17 ноември, когато 282 000 души се включиха в първия съботен протест.

mediapool.bg