Кламер БГ - Новини: Франция подкрепя Холандия и Великобритания в обвиненията за руската кибератака

Франция подкрепя Холандия и Великобритания в обвиненията за руската кибератака

Свят

|
Пет, 05 Окт 2018г. 08:56ч.
Франция подкрепя Холандия и Великобритания в обвиненията за руската кибератака

Франция споделя позицията на Холандия и Великобритания за ролята на Русия в приписваната й кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Това се посочва в официално изявление на френското външно министерство, цитирано от "Франс прес" и ТАСС, съобщава БТА в петък.

Френското външно министерство изразява "пълна солидарност" във връзка с обвиненията, но не споменава за предприемането на някакви действия от своя страна.

В киберпространството, както и в други сфери, се прилага международното право и се очаква страните да го спазват, се посочва в изявлението.

Холандия и Великобритания обвиниха преди ден руското военно разузнаване, че не зачита международните правни норми, като извършва кибератаки срещу институции в чужди страни. Министърът на отбраната на Холандия Анк Бейлевелд съобщи вчера, че на 13 април е била осуетена руска хакерска атака срещу ОЗХО.

Контраразузнавателните разследвания срещу шпиони на други държави обикновено са сред най-секретните. Затова бе толкова стъписваща и пресконференцията на холандските служби в четвъртък, на която бе разкрито как точно са хванали четирима руски разузнавачи, какво оборудване са носили и какво са възнамерявали да направят, предаде Би Би Си.

Разследването е част от координираните усилия с Великобритания и САЩ за осветяване на действията на руското военно разузнаване (ГРУ) след скандала с отравянето на Скрипал.

mediapool.bg